Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σφίγγει κι άλλο η οικονομική θηλιά στα νοσοκομεία: Τις 25000 αγγίζουν οι κενές οργανικές θέσεις, ακόμα και με τα υποβαθμισμένα «μνημονιακά» κριτήρια.



http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=476035&format=.jpgΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 22 Μάρτη 2015
Με τους ρυθμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζει να σφίγγει την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι τα κονδύλια για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση, την εστίαση, τη συντήρηση και κ.λπ.) στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2,81 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,39 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση κατά 50,5% μέσα σε μια πενταετία, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 11% το χρόνο.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε η δέσμευση ότι θα διατεθούν «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους». Αν και αυτό το κονδύλι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκρηκτικών αναγκών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, οι φορείς που συναντήθηκαν - και συναντώνται - με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν απέσπασαν καμιά δέσμευση έστω και για ψίχουλα αυξήσεων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Οι απαντήσεις που πήραν οι φορείς, είχαν για φόντο τις διαπραγματεύσεις με το ...«Brussels Group», δηλαδή την τρόικα. Στην αρχή, στο αίτημα για αύξηση των δαπανών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία η απάντηση ήταν: «Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες Υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Οταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, η απάντηση προσαρμόστηκε: «Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού γιατί έχουμε μεταβατικές μνημονιακές δεσμεύσεις».
Δεν είναι τυχαίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του Μάρτη - ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ζήτησε - για να ακολουθήσει η συνηθισμένη διάψευση - απ' τα νοσοκομεία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους με τα διαθέσιμα κονδύλια. Δηλαδή με δεσμευμένα κονδύλια για τις λεγόμενες - κυρίως - «εξωσυμβατικές υποχρεώσεις», που για να πληρωθούν χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση.
Αν δηλαδή γίνουν τώρα οι πληρωμές με αυτά τα διαθέσιμα, το πρόβλημα θα εμφανιστεί το επόμενο εξάμηνο. Και θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα στεγνώσουν - όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά πιο σύντομα - τα δημόσια νοσοκομεία από υλικά.
Ούτε η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία δεν υλοποιήθηκε ακόμα, ενώ η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων παραπέμφθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι 17-20 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ απ' την κατάργηση του 1 ευρώ θα είναι 60-70 εκ. το χρόνο.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση - αν τελικά υλοποιηθούν οι υποσχέσεις - αποτελούν κόκκους ελαφρύνσεων μπροστά στα χαράτσια που καταβάλλουν οι άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για την αγορά φαρμάκων. Κάθε χρόνο (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013) οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 400 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι μόλις 5%.
Επίσης, κάθε χρόνο για φάρμακα (γι' αυτά που καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και γι' αυτά που πληρώνεται ολόκληρη η τιμή τους από τον άρρωστο) τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η κατάργηση αντιστοιχεί κοντά στο 5% των ετήσιων ιδιωτικών δαπανών για φάρμακα ή στο 9% των 750 εκ. ευρώ που πλήρωσαν οι άρρωστοι ως συμμετοχή στα φάρμακα που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ το 2014.
«Αδεια» από προσωπικό τα νοσοκομεία ...
Στις 19.7.2014 ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι την τελευταία δεκαετία το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα, εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων (για να φτάσουν να υπηρετούν στο τέλος του 2013 81.821 άτομα).
Τα τρομακτικά κενά καταγράφονται και σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που εκδόθηκε στις 18.3.2015. Οπως αναφέρεται, «αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τέσσερα τελευταία έτη. Οι συνταξιοδοτήσεις θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα από την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη).
Δεν τηρήθηκε καν η μνημονιακή δέσμευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις με καταργήσεις 880 κλινικών, 10.000 κλινών και 30.000 οργανικών θέσεων, με συντελεστή 2,4 για κάθε κλίνη και όχι 3 όπως προβλέπει το ΠΔ 86/1987 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης Νοσοκομείων».
Στις συναντήσεις της με φορείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται πως αυτήν τη στιγμή χρειάζονται 20.000 περίπου άτομα για τη στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Ομως, οι προσλήψεις που - κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - δρομολογούνται για φέτος (χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνουν) είναι 1.095 άτομα μη ιατρικό προσωπικό, 300 επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί άμεσα και 450 γιατροί μόνιμοι από παλιές προκηρύξεις που εκκρεμούν από το 2010 (!)
Κι όλα αυτά, ενώ προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε: «Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες» (βλ. δηλώσεις του Γιάννη Μπασκόζου, πρώην υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και το κοινωνικό κράτος και νυν ΓΓ Δημόσιας Υγείας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 20.1.2015).