Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Με εμπόδια η ανανέωση των αδειών στις Λαϊκές Αγορές. Να δοθεί εξάμηνη παράταση στους επαγγελματίες πωλητές απαιτεί η Ομοσπονδία τους



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Να δοθεί άμεσα παράταση έξι μηνών για την ανανέωση των αδειών και να μην αφαιρεθεί καμία άδεια εξαιτίας αδυναμίας να προσκομιστεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ). Η διαδικασία της ανανέωσης των αδειών βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 3 Μάρτη και γίνεται με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 4264/2014.
Η ΠΟΣΠΛΑ υπενθυμίζει πως ο συγκεκριμένος νόμος συμπεριέλαβε στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν την άδειά τους και να τίθενται εκτός επαγγέλματος χιλιάδες πωλητές.
Συνέπεια από την εφαρμογή του ίδιου νόμου είναι το γεγονός ότι οι πωλητές των επαρχιακών δήμων αδειοδοτούνται μόνο από το δήμο όπου διαμένουν μόνιμα και για θέσεις που προκηρύσσει αυτός. Αδυνατούν δηλαδή να ανανεώσουν την άδειά τους για γειτονικούς δήμους. Η ΠΟΣΠΛΑ τονίζει ότι η εφαρμογή αυτής της διάταξης δημιουργεί «υποαπασχολούμενους πωλητές λαϊκών αγορών» που αναγκάζονται να δουλεύουν μια - δυο μέρες την εβδομάδα.
«Η κρίση που έχει χτυπήσει τα λαϊκά εισοδήματα είναι συνεχής, αλλά και οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ήταν εναντίον του θεσμού των Λαϊκών Αγορών και υπέρ των πολυκαταστημάτων τροφίμων», σημειώνει η ΠΟΣΠΛΑ και ζητά από την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα: Να δοθεί παράταση 6 μηνών για την ανανέωση των αδειών των πωλητών Λαϊκών Αγορών. Να επιστραφούν οι άδειες σε όσους πωλητές αφαιρέθηκαν κατά τη διαδικασία της ανανέωσης, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Να καταργηθεί ο νόμος 4264/2014 και να αντικατασταθεί με νέο νόμο για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού των Λαϊκών Αγορών.