Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Την παραχώρηση φιλέτου της πόλης σε ιδιώτη καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»



ΠΗΓΗ 902. gr Δημοσίευση: Τρί, 24/02/2015 - 14:11  Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 24/02/2015 - 15:01

 Την παραχώρηση σε ιδιώτη παραλιακού φιλέτου της πόλης της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Ποσειδωνίου, για την κατασκευή «καταφυγίου τουριστικών σκαφών», καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως σημειώνει, παραχωρείται σε ένα ναυταθλητικό σωματείο έκταση 8 χερσαίων στρεμμάτων και 35 θαλάσσιων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας εκατό θέσεων. Με την απόφαση αυτή προβλέπεται η κατασκευή σειράς λιμενικών εγκαταστάσεων (μώλος, κυματοθραύστης, αγκυροβόλι κ.λπ.), υπόστεγο για τη φύλαξη των σκαφών και αποδυτήρια (σε έκταση 250 τ.μ.).
Ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έργου -που πρόκειται να υλοποιηθεί με ευθύνη του ΝΠΙΔ «Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας» (ΝΟΑΘ)- ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει:
«Τα ερωτηματικά δεν είναι λίγα, καθώς:

Η υπουργική απόφαση έχει ημερομηνία 24.12.2014, δημοσιεύτηκε δε σε ΦΕΚ την 31.12.2014: πράγματι, το υπουργείο είναι "άξιο συγχαρητηρίων" που διεκπεραίωσε την υπόθεση ...ανεπηρέαστο από το εορταστικό αλλά και το πολιτικό κλίμα των ημερών (θυμίζουμε ότι εκείνες τις μέρες εξελισσόταν η ανεπιτυχής διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, που οδήγησε στην προκήρυξη εκλογών της 25.1.2015).
Προβλέπεται παραχώρηση δημόσιας έκτασης σ' έναν ιδιώτη για τριάντα τρία (33) χρόνια.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ - ένα ποσό μάλλον ιλιγγιώδες για ένα σωματείο που, βάσει δικών τους εγγράφων, συσπειρώνει στις αρχαιρεσίες του λιγότερα από 30 άτομα(!).
Τέλος, και με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αναθεώρηση του ΓΠΣ, η απόφαση αυτή δημιουργεί τετελεσμένα, και ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση, με αυτήν ή άλλη μορφή, κάθε φιλέτου του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης (βλ. και την από 2.10.2013 σχετική αρνητική γνώμη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης).
Να τονιστεί πως η ανάγκη για ενιαίο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου έχει εκφραστεί και από παρελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και σε αυτή τη βάση έχει επισήμως εξαγγελθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με το αυτό αντικείμενο.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκταση είναι σε κομβικό σημείο για την ενιαία αντιμετώπιση και τη συνέχεια που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την αξιοποίηση ως ελεύθερου, κοινόχρηστου, δηµόσιου χώρου της παραλιακής ζώνης των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, και κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων, εκπρόσωποι του συγκεκριμένου σωματείου επιβεβαίωσαν: ότι υπάρχει "επενδυτής" πρόθυμος να βάλει τα 4.000.000 ευρώ - κι ευλόγως επίσης ανυπόμονος να αυγατίσει την επένδυσή του - και ότι μέσα στους σκοπούς τους είναι η δημιουργία εστιατορίου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία της εγκατάστασης. Μας "καθησύχασαν" ωστόσο ότι δεν πρόκειται για εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, καθώς "στο καταστατικό τους δεν προβλέπεται η εμπορική δραστηριότητα": ως γνωστόν και οι ΠΑΕ έχουν αντίστοιχες προβλέψεις στα καταστατικά τους κι έτσι το ποδόσφαιρο βιώνει χρόνια τώρα, το "φίλαθλο" πνεύμα και την "ευγενή" άμιλλα...
Είναι ολοφάνερο το "σκανδαλώδες" του ζητήματος: το υπουργείο αποφασίζει να εκχωρήσει ένα κομμάτι της παραλίας της Θεσσαλονίκης σ' έναν ιδιώτη, που πρόκειται να επενδύσει ένα πολύ σοβαρό ποσό (το 1/5 περίπου απ' όσο χρειάστηκε συνολικά η ανάπλαση ολόκληρης της νέας παραλίας για να έχουμε μια τάξη μεγέθους...) για μια υποδομή που θα την εκμεταλλεύεται για τρεις δεκαετίες και βάλε, αποστερώντας την από την πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλονίκης και της περιοχής.
Το ότι το ΓΠΣ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ή το ότι όλοι οι "επίσημοι" φορείς έχουν διακηρύξει την πρόθεση για ενιαίο προγραμματισμό και σχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου, δεν πτόησε την υπουργό - μάλλον την "ώθησε" ώστε να πάρει την απόφαση ακριβώς τότε που ήλπιζε ότι θα περάσει απαρατήρητη…
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρ’ όλο που, μετά την καταγγελία μας, δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί για την ανατροπή της απόφασης αυτής, να σημειώσουμε ότι: ενώ η προθεσμία για την έγερση προσφυγής εκπνέει την εβδομάδα που διανύουμε, αντί αυτού έχει κατ' αρχήν αποφασίσει την "εξέταση" του ζητήματος από "ομάδα εργασίας" που θα εκπονήσει πόρισμα εντός δέκα ημερών (!)
Αντανακλαστικά "χελώνας" δηλαδή. Ακόμα περισσότερο, ο βίος της διοίκησης Μπουτάρη δεν προοιωνίζεται ελπίδες για απόδοση και αξιοποίηση του χώρου αυτού – όπως και όλων των δημοσίων εκτάσεων – για τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης: το πολύ-πολύ να απαιτηθεί να γίνει ο Δήμος της πόλης τροχονόμος ή επικαρπωτής της μίας ή της άλλης "επένδυσης"...
Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη του 2011 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης η διατύπωση γνώμης του Δήμου σχετικά με την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε η υπ' αριθ. 1066 / 2011 απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία μαρινών στην παράλια ζώνη της Θεσσαλονίκης: Η εν λόγω όμως απόφαση καταψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" .
Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης
Να σταθεί, με τη δική του κινητοποίηση, απέναντι σε κάθε σχέδιο παραπέρα υποβάθμισης της ζωής του, παραπέρα αποστέρησής του από χώρους και υποδομές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και εκπαίδευση.
Να προασπίσει τη συγκεκριμένη έκταση στο Ποσειδώνιο ως δημόσιο, ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο».