Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Νέο χαράτσι για το νερό στους αγρότες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Τους «στραγγίζουν» από παντού, οξύνοντας κι άλλο τα προβλήματα επιβίωσης
Νέο χαράτσι 4,34 ευρώ ανά στρέμμα επιβάλλει ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) στους αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από κρατικές γεωτρήσεις. Σε ειδοποιητήριο του ΓΟΕΒ προς αγρότη από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων, που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το συγκεκριμένο χαράτσι ονομάζεται «έκτακτη αρδευτική εισφορά» και πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 7 Μάρτη 2015. Αφορά στην έκδοση Αδειών Χρήσης Νερού στις γεωτρήσεις, την οποία, σε ό,τι αφορά τις κρατικές γεωτρήσεις, διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ.
Αδειες Χρήσης Νερού είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν και οι αγρότες που ποτίζουν από δικές τους (ιδιωτικές) γεωτρήσεις, πληρώνοντας κι αυτοί χαράτσι, αφού χρειάζεται ν' αγοράσουν το υδρόμετρο που θα τοποθετηθεί στη γεώτρηση (το φτηνότερο κοστίζει από 80 - 100 ευρώ), ενώ όσοι καταφύγουν σε ιδιωτικό γραφείο για να τους ετοιμάσει τα χαρτιά που απαιτούνται, θα πληρώσουν και γι' αυτό.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία απευθύνθηκε ο «Ριζοσπάστης», τα υδρόμετρα τοποθετούνται για να ελέγχεται η κατανάλωση νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη, σε μια εποχή που στη Θεσσαλία - όπως και σε άλλες αγροτικές περιοχές - υπάρχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα. Οι αγρότες, όμως, εκφράζουν το φόβο ότι μ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή υψηλών ανταποδοτικών τελών για τη χρήση του νερού άρδευσης.
Βεβαίως και σήμερα οι αγρότες πληρώνουν ακριβό ανταποδοτικό τέλος για τη χρήση αρδευτικού νερού. Για παράδειγμα, οι αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από το κλειστό κύκλωμα του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Σμοκόβου στην Καρδίτσα, πληρώνουν 7 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ όσοι ποτίζουν από το ανοιχτό κύκλωμα του ίδιου ΤΟΕΒ μέσω των καναλιών, πληρώνουν 1 ευρώ το στρέμμα.
Και φυσικά, στα έξοδα που έχουν οι αγρότες για το πότισμα των καλλιεργειών τους θα πρέπει να προστεθούν κι αυτά που πληρώνουν στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα λειτουργίας των γεωτρήσεων, η τιμή του οποίου τα τελευταία χρόνια ανέβηκε κοντά στο 50% και είναι πλέον πανάκριβο.
Το συνεπές αγροτικό κίνημα ζητάει να καταργηθούν τα χαράτσια για το νερό άρδευσης, να μειωθεί κατά 50% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για τη εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
«Οχι» και στο μόνιμο τέλος του ΓΟΕΒ
Να σημειώσουμε ότι ο ΓΟΕΒ χρεώνει τους αγρότες και με άλλο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα ως «ανταποδοτικό τέλος» για αποστραγγιστικά έργα - καθαρισμό καναλιών, συντήρηση αγροτικών δρόμων κ.ά. - που ως Οργανισμός πρέπει να κατασκευάζει και να συντηρεί.
Μόνο που, εδώ και πολλά χρόνια, δεν ασχολείται με τέτοιου είδους έργα και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια υπηρεσία ανενεργή, στα τοπικά γραφεία της οποίας απασχολούνται λίγα άτομα, με μόνη ασχολία να φροντίζουν για την είσπραξη αυτού του μόνιμου τέλους, αλλά και των «έκτακτων», όπως αυτό που επιβάλλεται τώρα για την έκδοση Αδειών Χρήσης στις κρατικές γεωτρήσεις.
Οι αγρότες έχουν πολλές φορές διαμαρτυρηθεί και αντιδράσει σ' αυτά τα χαράτσια. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που προκύπτουν από το υπόμνημα που απέστειλε πέρυσι ο δήμος Κιλελέρ Λάρισας προς τον αρμόδιο υπουργό, σχετικά με τα χαράτσια του ΓΟΕΒ.
Γράφει το υπόμνημα: «Οπως σας έχουμε ενημερώσει και κατά το παρελθόν, από στοιχεία του ίδιου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας προκύπτει ότι για την πενταετία 2006 - 2010 ο Οργανισμός εισέπραξε από τους δημότες μας το ποσό των 197.663,35 ευρώ και είχε απαιτήσεις συνολικού ύψους 1.889.148,80 ευρώ, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί μέσω των ΔΟΥ και προχωρά η αναγκαστική είσπραξή τους από τους αγρότες μας. Εναντι όλων αυτών των εσόδων, σας γνωρίζουμε ότι για την ίδια πενταετία ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας εκτέλεσε στην επικράτεια του Δήμου Κιλελέρ ένα, μόλις, έργο συνολικού κόστους 1.428 ευρώ»...