Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ: Εξαρτά ακόμα και τα ψίχουλα από τα παζάρια στην ΕΕ





ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015

Καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν πρόκειται να προσφέρει σε υγειονομικούς και ασθενείς

Οχυρωμένη πίσω από τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης με την ΕΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει την πολιτική στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων και προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αναγγέλλοντας «πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού» στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Υγείας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). «Εγώ μπορεί να θέλω 5.000 προσλήψεις, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Α. Ξανθός, οι συνολικές δαπάνες υγείας για το 2015 θα διαμορφωθούν ως εξής: 4,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων στα ταμεία και 5,5 δισ. θα είναι οι άμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών.«Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για να παραπέμψει οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, πλειοδοτώντας στο κλίμα ανοχής και αναμονής που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Ετσι, εκτός από την προώθηση των διαγωνισμών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα, τη στιγμή που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 15.000 μη ιατρικό προσωπικό (κυρίως νοσηλεύτριες, επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι), 5.000 γιατροί και 1.800 άτομα για την ψυχική υγεία.

Και στις δυο συναντήσεις τέθηκε το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι οι άρρωστοι που αναγκάζονται να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν τα νοσήλια εξολοκλήρου από την τσέπη τους ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, και όχι το 30-50% που ισχύει τώρα. Ο μεν υπουργός Υγείας δεν απάντησε - προσθέτοντας «δε δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα» - ενώ ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «θα το δούμε».

Στο ερώτημα για το πώς θα κατανεμηθούν τα «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους» που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι θα είναι για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανέργων. Στην πραγματικότητα, τα ποσά αυτά δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω»!

Τέλος, στο ερώτημα για το τι θα γίνει μετά από τη λήξη - το Μάρτη και τον Απρίλη - της θητείας των 1.000 συμβασιούχων με προγράμματα vοucher στα δημόσια νοσοκομεία, ο Α. Ξανθός δεν απάντησε, αναφέροντας μόνο ότι θα ενδιαφερθεί για την πληρωμή τους, καθώς οι συμβασιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.