Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΜΑ: Έργα με φτηνό εργατικό δυναμικό τους φαντάρους



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Με φτηνό εργατικό δυναμικό τους χιλιάδες άνεργους νέους που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους και εργαλείο την επανασύσταση των παλιών ΜΟΜΑ («Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως») θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάνει κάποια μικρής έκτασης έργα υποδομών, για τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον (λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους) οι εργολάβοι.
Ο σχεδιασμός, όπως αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Αμυνας, έχει ως εξής: Θα ενεργοποιηθούν τρεις ΜΟΜΑ. Η πρώτη θα είναι μονάδα του Μηχανικού (Στρατός Ξηράς) που εδρεύει στο Λουτράκι, η δεύτερη θα είναι μονάδα του Μηχανικού με έδρα τη Λάρισα, και η τρίτη θα είναι μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.
Θα ξεκινήσει πιλοτικά η πρώτη ΜΟΜΑ με ζώνη ευθύνης τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη, υποστηριζόμενη από δύο αρματαγωγά και σειρά μηχανημάτων. Υποτίθεται, έξι μήνες μετά θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη ΜΟΜΑ, και μετά η τρίτη.
Οι ΜΟΜΑ θα πιάνουν δουλειά σε διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι και σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις που ανατίθενται δίχως διαγωνισμό.

Καθότι για να γίνουν αυτά τα έργα χρειάζονται μηχανήματα, από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας στάλθηκαν επιστολές στους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζητώντας τους τέτοιο εξοπλισμό (π.χ., οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν παρατήσει πολλά τέτοια μηχανήματα στο Ιράκ). Υπολογίζουν επίσης ότι υπάρχουν κάποια μηχανήματα στις Περιφέρειες προερχόμενα από κατασχέσεις.
Για δε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτούν τέτοια έργα, στο υπουργείο έχουν καταλήξει ότι χρειάζονται αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους και λιμενολόγους. Θα τους αναζητήσουν φυσικά μέσα από όσους υπηρετούν τη θητεία τους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι απολυόμενοι οι επιστήμονες αυτοί από το στράτευμα θα έχουν μπρος τους το φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας, σκέφτεται να τους προτείνει μια ολιγόμηνη παραπέρα παραμονή στο στράτευμα δίνοντάς τους μισθό ΕΠΟΠ.
Στην τέτοια επιμήκυνση θητείας ποντάρουν με το δέλεαρ όχι μόνο του μισθού αλλά και με την πιστοποίηση, κάποιο «χαρτί» επαγγελματικής ειδικότητας (π.χ. οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.) σε άλλους στρατευμένους.