Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βασιλικά: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας βιομάζας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τετ, 25/02/2015 - 22:51


Η πλειοψηφία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει το πολιτικό κόστος μιας απόφασης που θα ερχόταν σε αντίθεση με την απαίτηση του λαού της περιοχής των Βασιλικών να μην εγκρίνει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις δύο ιδιωτικές μονάδες παραγωγής Ενέργειας, με καύση βιομάζας, σε Βασιλικά και Λακκιά, με φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης την εταιρεία «BIOSOLAR».
Η Μητροπολιτική Επιτροπή συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και αποφάσισε να στείλει, χωρίς δική της γνωμοδότηση, τις μελέτες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαφοροποιήθηκαν από τον ελιγμό της πλειοψηφίας της Μητροπολιτικής Επιτροπής και ζήτησαν να τοποθετηθεί ενάντια στην επένδυση και να απορρίψει τις ΜΠΕ.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος δήλωσε την ξεκάθαρη αντίθεση του Κόμματος στην επένδυση και ζήτησε τη ματαίωσή της. Ενημέρωσε για τη σχετική Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα έπρεπε να καταταχθεί σε αυστηρότερη περιβαλλοντικά νομοθεσία, καθώς αφορά ενεργειακή καύση αποβλήτων. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ λέει όχι στις μονάδες καύσης βιομάζας που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Ενέργειας σε βάρος της τσέπης των λαϊκών νοικοκυριών, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, αλλά και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, καθώς οι εν λόγω μονάδες χωροθετούνται σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Θυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά. Μάλιστα, ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψε πως και η κυβέρνηση ανάβει πράσινο φως για την προώθηση της επένδυσης, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, το ΥΠΕΚΑ αποφάνθηκε θετικά στην εισήγηση των υπηρεσιών για θετική γνωμοδότηση επί των επενδύσεων και πως δεν υπάρχει κανένα «πάτημα» στη νομοθεσία για αρνητική γνωμοδότηση.
Οι κάτοικοι των Βασιλικών αποχώρησαν και απέκλεισαν συμβολικά για περίπου 20 λεπτά την οδό Β. Όλγας στο ύψος της Περιφέρειας. Διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ματαιωθεί η συγκεκριμένη επένδυση και κάθε σχετική διαδικασία.
Λίγη ώρα μετά, η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη ΜΠΕ για μια τρίτη μονάδα παραγωγής Ενέργειας με καύση βιομάζας, που προωθεί ιδιωτική εταιρεία στα Στεφανινά του Δήμου Βόλβης. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν, ενώ οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων δήλωσαν αποχή.