Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Με μαύρες εργασιακές σχέσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δήμοι



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Τη συνέχιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους δήμους και προσλήψεις προσωπικού σε υπηρεσίες με ανταποδοτικό χαρακτήρα (δηλαδή θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι όχι με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών, αλλά με το αν η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση των μισθών από χαράτσια στους δημότες), προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής.
Ειδικότερα, ο Ν. Βούτσης, εκμεταλλευόμενος την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στους δήμους με την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, εμφάνισε ως φιλολαϊκή δέσμευση το να εξετάσει τη δυνατότητα των δήμων να πραγματοποιούν προσλήψεις μόνο στις υπηρεσίες τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, στόχος είναι να καλυφθούν κενά μόνο στις προσοδοφόρες υπηρεσίες, ενώ στις υπόλοιπες θα συνεχιστεί η υπολειτουργία τους.

Πρόκειται για άλμα που αντικαθιστά την υποχρέωση του κράτους (και οι δήμοι είναι κράτος) να παρέχει μέσα από το ταμείο της κεντρικής κρατικής φορολογίας, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, κοινωνικές υπηρεσίες, με την πρόσθετη σε επίπεδο δήμου επί πληρωμή παροχή αυτών των υπηρεσιών.
Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα προχωρήσουν άμεσα οι συμβάσεις έργου «κοινωφελούς εργασίας», τα γνωστά «πεντάμηνα» με τα οποία χτυπιέται η μόνιμη και σταθερή εργασία. Για να προσπεράσει την εξόφθαλμη εφαρμογή ενός καραμπινάτου μνημονιακού μέτρου, δήλωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο. Και στο πλαίσιο τού «γενικώς υποσχόμαστε και για τίποτα δεν δεσμευόμαστε», δήλωσε πως για το μέλλον πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τροποποίηση του θεσμού, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια των συμβάσεων (δηλαδή, μιλά και πάλι για συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι για μόνιμη και σταθερή δουλειά).
Κατά τ' άλλα, στη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, ζήτησε από τους δημάρχους να μελετήσουν και να υποβάλουν πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ γενικώς πάντα υποσχέθηκε την άμεση κατάργηση των περικοπών στους δήμους ύψους 10% για τα επόμενα τρία χρόνια που έχουν ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Απαντώντας στο σούσουρο που δημιουργήθηκε για το αν θα συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, είπε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η διακοπή της, ενώ δυο μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση Μάνου για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους.