Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ ΦΛΕΒΑΡΗ 2015



ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές και ήδη η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. «Λιτή ζωή» - «μεταρρυθμίσεις» - συνέχεια του κράτους  - τήρηση των υποχρεώσεων προς τους «εταίρους» - ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Στο όνομα όλων των παραπάνω γίνονταν οι θυσίες από τον λαό μας και τα προηγούμενα χρόνια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και λοιπών  και την ίδια μοίρα του επιφυλάσσουν και οι νέοι κυβερνήτες. Πολύς ντόρος γίνεται για το αν τα αντιλαϊκά μέτρα θα παίρνονται υπό τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ ή των υπαλλήλων τους. Η ουσία είναι ότι ο λαός μας θα συνεχίσει να ματώνει στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί για αυτή την ανάπτυξη μιλούν η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και για αυτό η ΕΕ έχει ψηφίσει τα μνημόνια διαρκείας και τη μόνιμη επιτήρηση. Δεν έχουν λοιπόν τίποτα να περιμένουν οι εργαζόμενοι από μια κυβέρνηση που έχει αυτές τις δεσμεύσεις.

Όλοι εμείς που βρεθήκαμε όλη την προηγούμενη περίοδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα στην ίδια ρότα θα συνεχίσουμε διότι τα προβλήματα και οι παράγοντες που οδήγησαν τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, βρίσκονται εδώ.
 Ο αντίπαλος μας είναι εδώ! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας.
 Αυτός ο αντίπαλος δεν έφυγε με την εναλλαγή της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας αυτή την εναλλαγή βρίσκεται εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος.  Εφόσον τα μονοπώλια και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την οικονομία και την εξουσία στα χέρια τους, το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή, σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.
Όσοι ισχυρίζονται με τα λόγια και τις θέσεις τους ότι μπορεί να υπάρχει κοινό συμφέρον και επικαλούνται την «κοινωνική  συνοχή» ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, λένε ψέματα. 
Το λαϊκό κίνημα  έχει διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς τις διεκδικήσεις του. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:
«Κάλυψη όλων των απωλειών-Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».
 βάλουμε μπρος για ουσιαστικές αυξήσεις παντού!
Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.
 Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Ανακούφιση της εργατικής-λαϊκής οικογένειας από τα χαράτσια και τη φοροληστεία.
Προστασία της λαϊκής οικογένειας των αυτοαπασχολούμενων των φτωχών αγροτών των ανέργων από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, ουσιαστική ανακούφιση από τα χρέη.
Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Παιδεία και Υγεία–Πρόνοια.
Άμεσα μέτρα για την ανακ.ούφιση των αυτοαπασχο λουμένων και των αγροτών, των ανέργων
Σχετικά με τη χρηματοδότηση του Δήμου, τα αναγκαία έργα και τις υπηρεσίες η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Θέρμης καλεί το λαό της περιοχής μας να βάλει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του:
·    Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες
·         Άμεση πρόσληψη προσωπικού ( εργατικού – τεχνικού – επιστημονικού) με σταθερή σχέση εργασίας και αμοιβές στο ύψος των σημερινών αναγκών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Δήμου και των υπηρεσιών του
·     Γενναία χρηματοδότηση για τα απαραίτητα έργα υποδομής ( σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, ύδρευσης αποχέτευσης οδοποιίας κλπ) και αντίστοιχα δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
·            Άμεση μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για τις λαϊκές οικογένειες
·            Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς
·            Δωρεάν πρόσβαση για όλους στον πολιτισμό και τον αθλητισμό
·            Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
 Καμιά κυβέρνηση ότι όπως και αν αυτοαποκαλείται, δε μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει ο λαός όταν διεκδικεί το δίκιο του. Να μην περάσουν λογικές αναμονής ή αυταπάτης πως το κεφάλαιο που σε όλες τις φάσεις είτε σε περιόδους ανάκαμψης είτε σε περιόδους κρίσης της οικονομίας, άρπαζε τον πλούτο που με ιδρώτα έβγαζαν οι εργαζόμενοι, θα σταυρώσει τα χέρια και θα παραχωρήσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Η αδράνεια, η καθυστέρηση, η αναμονή για λίγα ψίχουλα δοσμένα άνωθεν, δημιουργούν νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, παγιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
 Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν αλλάζει, δε γίνεται πιο ανθρώπινο μέσω των εναλλαγών στις κυβερνήσεις. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η «σωτηρία» μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές, στα χωριά, στις λαϊκές επιτροπές  είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους. Η δύναμη μας βρίσκεται στα χέρια της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» απέναντι στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Στην  ενότητα της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, με τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες για να αποτρέψουμε σήμερα τα αντιλαϊκά μέτρα, για να αποσπάσουμε ανάσες σήμερα να πετύχουμε νίκες, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.