Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Mακριά από τις λαϊκές ανάγκες το ΕΣΠΑ




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες είναι ο «καβγάς» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για την τροπολογία που πέρασε στη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ. Δήμοι και Περιφέρειες αναλίσκονται σε ανακοινώσεις υπέρ ή κατά της ρύθμισης με την οποία συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, με τη μεν ΚΕΔΕ να θεωρεί ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, τη δε ΕΝΠΕ να κάνει λόγο για απομείωση του ρόλου των περιφερειών. Η ουσία, τα βαθιά δηλαδή λαϊκά προβλήματα που δεν λύνονται μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς αυτά κατευθύνονται κυρίως σε ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ουδόλως απασχολεί. Αυτό διαφάνηκε άλλωστε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου και μεταφέρθηκε η κόντρα των δύο συλλογικών οργάνων, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, να θεωρεί θετικό βήμα τη διατύπωση γνώμης από την Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού του ΕΣΠΑ που προβλέπει η τροπολογία. Να σημειώσουμε ότι στην εν λόγω επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε περιφέρεια, πρόεδρος είναι εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσωπείται με ένα μέλος του.

Τουλάχιστον απαράδεκτο χαρακτήρισε τον σκληρό ανταγωνισμό που διαφαίνεται ανάμεσα σε περιφέρειες και δήμους η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ. Ο ανταγωνισμός αυτός, όπως υπογράμμισε, αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, για τα οποία θα έπρεπε από κοινού περιφέρειες και δήμοι να παλεύουν για να επιλύσουν και όχι να ανταγωνίζονται για χρήματα που δεν υπάρχουν. Οπως διευκρίνισε, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν προορίζονται για έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει, για παράδειγμα, για αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση.

Στο μεταξύ, στην ίδια τροπολογία θεσμοθετείται νέα αφαίμαξη των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων, της κρατικής δηλαδή χρηματοδότησης που λαμβάνουν. Προβλέπεται η παρακράτηση 1% των ΚΑΠ για την επιστροφή χρημάτων από τη μη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων των δήμων. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στην τροπολογία, δημιουργείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται το 1% των ποσών που προσδιορίζονται ετησίως για τους ΚΑΠ «με σκοπό την κάλυψη των ποσών προς επιστροφή με βάση αποφάσεις δημοσιονομικής διόρθωσης» εις βάρος δήμων και περιφερειών.