Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μπροστά σε παλιά και νέα προβλήματα οι αγρότες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
Λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ δεν μπορούν να υπάρξουν. Η πλούσια αγωνιστική πείρα πρέπει να καθορίσει τη στάση τους
Οι εκλογές πέρασαν, νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε, αλλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν και χειροτερεύουν.
Χιλιάδες αγρότες περιμένουν ακόμα να τους καταβληθούν επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις, καθώς δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους οι εξισωτικές των κτηνοτρόφων, ενώ δεν έχουν πληρωθεί και οι δικαιούχοι του προγράμματος αντιρρύπανσης.
Επίσης, πολλοί δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες (παγετός, πλημμύρες κ.ά.), αρρώστιες (καταρροϊκός πυρετός στα ζώα, περονόσπορος στ' αμπέλια κ.ά.) και από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία (έπληξε ιδιαίτερα τους παραγωγούς ροδάκινων, ακτινιδίων κ.ά.). Ταυτόχρονα, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι για την παραγωγή που έχουν παραδώσει εδώ και καιρό στους εμπόρους.
Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα, εαρινή καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να αρχίσουν τη νέα σπορά, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την προμήθεια βασικών καλλιεργητικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.). Οι εμποροβιομήχανοι δεν πουλούν πια βερεσέ και η τράπεζα έχει προ πολλού σταματήσει να δίνει καλλιεργητικά δάνεια στους αγρότες.
Δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν
Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό την τελευταία πενταετία και τίποτα καλύτερο δεν προμηνύεται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς:
Οι τιμές παραγωγού, για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, θα παραμείνουν πολύ χαμηλές και σε αρκετές περιπτώσεις δε θα καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων - συχνά χαμηλής ποιότητας, ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία - θα συνεχιστούν, με αποτέλεσμα τα ντόπια προϊόντα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης.
Οι περικοπές των επιδοτήσεων και ενισχύσεων είναι πολύ μεγάλες - φέτος κυμάνθηκαν κοντά στο 8% - και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, όπου την περίοδο 2015 - 2020 υπολογίζεται να φτάσουν στο 50%. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η περικοπή στις εξισωτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, που επιβλήθηκε από την ΕΕ και την απελθούσα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσω της κατάργησης δικαιωμάτων βοσκοτόπων εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Το κόστος παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό, θα διογκωθεί κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι δρουν ανέλεγκτα και κερδοσκοπικά, αλλά και το κράτος, όπως γίνεται στο αγροτικό πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα κ.ά.
Οι ζημιές που θα υπάρξουν στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από τον κακό καιρό και τις αρρώστιες - και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν, αφού το χωράφι είναι «ασκέπαστο μαγαζί» και προληπτικά μέτρα από το κράτος, (π.χ., αντιχαλαζική προστασία, εμβολιασμός των ζώων κ.ά.) δε λαμβάνονται - δε θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους, καθώς παραμένει ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει κάλυψη όλων των ζημιών από όλους τους κινδύνους.
Συνθλίβεται το εισόδημα
Μ' αυτό το ισχνό και συνεχώς μειούμενο εισόδημα, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της ζωής στο χωριό, που διαρκώς χειροτερεύει και υποβαθμίζεται. Και βεβαίως, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες επιβαρύνσεις πους τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, όπως:
Οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, που έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά να είναι ανασφάλιστα και χωρίς υγειονομική περίθαλψη.
Ο φόρος εισοδήματος με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και των ενισχύσεων, καθώς και ο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους αχυρώνες και τα χωράφια.
Οι πρόσθετες πληρωμές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις των αρδευτικών γεωτρήσεων, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων κ.ά.
Τα χαράτσια για τα δημοτικά τέλη, τα μέσα μεταφοράς και τα διόδια, για την είσοδο και τις εξετάσεις στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ, για τα φροντιστήρια των παιδιών κ.ά.
Λύσεις «από τα πάνω», μέσα στο πλαίσιο που οριοθετεί η ΚΑΠ και συνολικά η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Αυτό είναι που πρέπει να καθορίσει τη στάση τους στις νέες συνθήκες, μια και διαθέτουν πλέον πλούσια πείρα από τους αγώνες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια, κερδίζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.