Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Διακόπηκε η μεταφορά μαθητών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
 Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους, που δεν εξασφαλίζεται δωρεάν για όλους τους μαθητές μέσα από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα. Ετσι, στη μέση της σχολικής χρονιάς, διακόπηκε η μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου Θήρας από και προς τους τόπους διαμονής τους. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου διαμαρτύρεται έντονα, καθώς οι μαθητές υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο σχολείο τους με τα πόδια, κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, περπατώντας σε δρόμους άκρως επικίνδυνους για την ασφάλειά τους. Σε επιστολή τους προς την Περιφέρεια και το Δήμο, οι γονείς τονίζουν: «Σας ενημερώνουμε πως δε μας αφορά πού θα βρει η Περιφέρεια τα χρήματα να πληρώσει το ΚΤΕΛ, στο οποίο σε κάθε περίπτωση είμαστε ευγνώμονες για την ανοχή που έχει επιδείξει. Μας αφορά και μας ενδιαφέρει μόνο η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας κι αυτά δε θα σας επιτρέψουμε να τα βάλετε σε καμιά ζυγαριά κόστους. Για εμάς τους γονείς, νόμος είναι το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή και αυτό δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους το αφαιρέσει, ούτε καν να το αμφισβητήσει».
Ο γονείς προσθέτουν ότι αντιμετωπίζουν και κτιριακά προβλήματα στο σχολείο τους, όμως η διακοπή της μεταφοράς των μαθητών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής τους. Απαιτούν, λοιπόν, άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε έντονες και διαρκείς κινητοποιήσεις.
Η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι ότι «δε δύναται να καλύψει τη μεταφορά των εν λόγω μαθητών, όχι λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά επειδή δεν της το επιτρέπει η νομοθεσία» και επικαλείται την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2001/2013, η οποία περιορίζει το δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών μέσω του ορισμού συγκεκριμένων αποστάσεων.