Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Παρέμβαση για τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σχετικά με το διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου». Οπως τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση, με διαδικασίες εξπρές και χωρίς να ενημερωθούν πλήρως τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τούς ζητήθηκε να εγκρίνουν τη διενέργεια διαγωνισμού και των τευχών δημοπράτησης για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
Στην ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Στις 16.1.2015 η ΤΕΡΝΑ παραδίδει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μαζί με τα σχετικά έγγραφα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την ίδια μέρα εκδίδεται πρόσκληση συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για την Τετάρτη 21.1.2015, για να εγκρίνει τη Σύμβαση προϋπολογισμού κοντά στα 150 εκατομμύρια ευρώ και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη για τα περαιτέρω και τις υπογραφές.
Σημειώνουμε ότι δεν δίδονται στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ούτε η Σύμβαση ούτε άλλα σχετικά έγγραφα, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν γνώμη. Η πλειοψηφία με διαδικασίες εξπρές τα αποφασίζει.

Στις 22/1/2015 ο απερχόμενος υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κ. Σκρέκας υπογράφει ότι συμφωνεί για την έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης για έργα αποκατάστασης 76 ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο προϋπολογισμού 23.217.317,76 ευρώ και στις 29/1/2015 στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και αφού είχαν τελειώσει τα 27 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, με πραξικοπηματικό τρόπο έρχονται εκτός ημερήσιας διάταξης 80 θέματα με πρώτο και καλύτερο την έγκριση διενέργειας διαγωνισμού και των τευχών δημοπράτησης για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο. Χωρίς πάλι να τεθούν στη διάθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής τα τεύχη της δημοπράτησης. Όπως ακριβώς έγινε και με το Διαγωνισμό σε όλα τα στάδια για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Η Περιφέρεια να απαντήσει
Η Διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να απαντήσει γιατί όλες αυτές οι παρανομίες και οι μεθοδεύσεις;
Θέλει αργότερα να λέει ότι "εγώ έκανα ό,τι μπορούσα αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθύνεται"; Θέλει να βοηθήσει κάποιους να πλασαριστούν καλύτερα στο διαγκωνισμό για τη μοιρασιά της τόσο κερδοφόρου πίτας της διαχείρισης των απορριμμάτων κάτω από τα νέα δεδομένα;
Ποιο από τα δύο ισχύει, ή και τα δύο μαζί; Ενα είναι σίγουρο. Σύντομα θα αποκαλυφθούν. Πρέπει να απαντήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί στην αποκατάσταση δεν συμπεριλαμβάνονται το Πλάτωμα στην Τρίπολη και η Αφισσού στη Σπάρτη, που είναι οι πλέον επιβαρυμένοι ΧΑΔΑ, αφού με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών δεχόντουσαν σκουπίδια από όλη την Πελοπόννησο.
Γιατί ένας διαγωνισμός για όλη την Πελοπόννησο που μπορούν να συμμετέχουν δυο τρεις μεγάλες εταιρείες και όχι περισσότεροι διαγωνισμοί π.χ. κατά Π.Ε.; Οταν μάλιστα υπάρχει η πείρα της αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ πριν από πέντε χρόνια;
Γιατί τόσο μεγάλα κόστη, αφού τη μελέτη για την αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ πριν 5 χρόνια την έκανε η Υπηρεσία και τώρα δόθηκε στον ιδιώτη με αρχική σύμβαση κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ και συμπληρωματική πόσο;
Γιατί πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ τώρα σε έναν ανάδοχο για την αποκατάσταση 76 ΧΑΔΑ, όταν πριν 5 χρόνια έγινε η αποκατάσταση των 76 ανενεργών ΧΑΔΑ με έξι εργολαβίες, συνολικού κόστους 2,5 εκατομμύρια ευρώ; Και τότε οι μελέτες των ΦΟΔΣΑ και των Δήμων για την αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ μιλούσαν για έργα 24 εκατομμύρια και τελικά έγιναν με 2,5 εκατομμύρια.
Γιατί δεν έκαναν τη μελέτη οι Υπηρεσίες και πριν τρία χρόνια πήγατε σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν οκτώ, έμειναν τρεις, αποκλείστηκε ο ένας, και τελικά δόθηκε η μελέτη στον Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας για την διαχείριση των απορριμμάτων μετά την παράδοση στην ΤΕΡΝΑ;
Είναι αμείλικτα ερωτήματα που θέλει δεν θέλει θα απαντήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Από όλα αυτά προκύπτει αβίαστα η ανωτερότητα της δικής μας πρότασης που είναι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.
Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών. Αυτός ο φορέας θα κάνει τις μελέτες, τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με επιστημονικά κριτήρια. Θα επιλέγει τη μέθοδο διαχείρισης με προτεραιότητα πολιτικής μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ταφή του μικρού υπολείμματος σε χώρους που θα χωροθετεί το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Με μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο και όχι τα απαράδεκτα εγκληματικά που ζούμε, οι εργαζόμενοι, χωρίς τα απαραίτητα μέσα, να συσκευάζουν τα διάσπαρτα και για μεγάλο χρόνο στους δρόμους σκουπίδια σε μεγαλύτερους σάκους, γιατί είναι όμηροι με τα 5μηνα και τα 8μηνα.
Αυτή η διέξοδος πρέπει και μπορεί να γίνει στόχος πάλης του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των στηριγμάτων τους σε Δήμους και σε Περιφέρειες όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».