Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο «λιτός βίος» είναι εδώ ...χωρίς γραβάτα!

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 29/01/2015 - 13:09

 Της Κάλι Καρά
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των νέων υπουργών με ή χωρίς γραβάτα, με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, τα μαντάτα για το «τι μας έχουν για μετά» ήρθαν.
«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών προς το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, στα περισσότερα από ένα στα δέκα παιδιά (0–17 ετών) και στο ποσοστό 7,9% των ενηλίκων (18-60 ετών) που διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι ψίχουλα προς εξαθλιωμένους και δεν βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.
«Η κοινωνία έχει ανάγκη την ισχυρή επιχειρηματικότητα», είπε ο άλλος ισχυρός άνδρας της νέας συγκυβέρνησης.
Ξεκαθαρίζεται σύντομα ότι το αναμενόμενο πρόγραμμα θα στηρίζεται στις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, ενώ για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών θα είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας σε περισσότερους.

Δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών που είχε η λαϊκή οικογένεια τα χρόνια της κρίσης, για να ανασάνει πραγματικά, αλλά περιλαμβάνει μόνο ψίχουλα για την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας. Αυτά που θα μοιράζει η κυβέρνηση με το ένα χέρι, με το άλλο θα δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα της «αναπτυξιακής ανασυγκρότησης» της χώρας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα εξανεμιστούν και τα ελάχιστα που υπόσχεται στο λαό.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις από το παρελθόν πρώτα απ' όλα γιατί αποτέλεσε και αποτελεί δύναμη που στήριξε τον ευρωμονόδρομο, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα. Και σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και γενικότερα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι δοκιμασμένα σε διάφορα πόστα, σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και σε διεθνή ινστιτούτα των μονοπωλίων.
Η νέα συγκυβέρνηση «ποντάρει» στις μειωμένες απαιτήσεις και στις απατηλές ελπίδες με τις οποίες έφτασε στην κάλπη ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα. Αυτές θα προσπαθήσει να ενισχύσει με την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας, για να εξασφαλίσει την εργατική - λαϊκή συναίνεση σε αυτή την πολιτική, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις με λίγα τριαντάφυλλα στο θυσιαστήριο των κομμουνιστών στην Καισαριανή.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα χάσει ούτε λεπτό. Καμιά ανοχή. Ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανάκτηση των απωλειών στην κρίση, ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης, ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.