Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 29 Γενάρη 2015

Μέλημά μας οι τράπεζες και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης...

Καθησυχαστικός απέναντι στο κεφάλαιο εμφανίστηκε χτες βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι οι αναταράξεις στο Χρηματιστήριο είναι φαινόμενο συνηθισμένο σε κάθε περίπτωση «πολιτικής αλλαγής». Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και ακόμη ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων τους. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «αλλαγών» στις διοικήσεις των τραπεζών διαβεβαίωσε πως οι όποιες αλλαγές «αν γίνουν, θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση». Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση των τραπεζών και η άνοδος της χρηματιστηριακής τους αξίας, πρόσθεσε ο Γ. Δραγασάκης, γνωστοποιώντας πως αύριο Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση με τους μετόχους της Eurobank.

Οι διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο είχαν και συνέχεια. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε τα εξής:


-- Η ελληνική οικονομία έχει πολλές ευκαιρίες, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει έναν μακρύ κατάλογο επενδυτικών ευκαιριών.

-- Οι οικονομικοί υπουργοί είναι στη διάθεση ενδιαφερόμενων επενδυτών. Στόχος, να μην αφήσουμε κάποιον να παραπλανηθεί από λάθος πληροφόρηση ή από κάποιους που πληροφορούν με ιδιοτελή κίνητρα.

-- Ενδιαφερόμαστε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

-- Δεν επιζητούμε τη ρήξη με τους δανειστές.

-- Δεν μιλάμε για «αμοιβαίους τσαμπουκάδες», αλλά για διάλογο.

-- Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων προκειμένου να γίνει γνωστή η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

Κατά τα λοιπά, μετά από αυτό το ρεσιτάλ προς το κεφάλαιο, φρόντισε να ισχυριστεί ότι «το μνημόνιο έχει λήξει»...


Οι «αγορές» και οι «οίκοι»

Σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου απογειώθηκε χτες πάνω από το 10,5%, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στους μεσοπρόθεσμους τίτλους.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών βυθίστηκε χτες σε ποσοστό 26,7% και ο γενικός δείκτης κατά 9,2%.

Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Fitch», σήμερα, Πέμπτη, διοργανώνει συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης σχετικά με την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η «Standard & Poor's» απειλεί με το ενδεχόμενο υποβάθμισης, δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές ομολόγων, και τη στήριξη στην επίσημη χρηματοδότηση των δανειστών, προκειμένου να αποπληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 17 δισ. ευρώ για το 2015.

Διεργασίες με το εξωτερικό

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, είχε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε πως «η Ευρώπη πρέπει να φύγει από τη λιτότητα», σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων «αναπτυξιακής πολιτικής», με την πλευρά των ΗΠΑ να στηρίζει κάθε ελληνική «αναπτυξιακή πρωτοβουλία». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα θα έχουν μία συστηματική συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών».

Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων εστίασε τις χτεσινές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, επισημαίνοντας πως «δεν αλλάζουμε την πολιτική μας ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών». Σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμία της Κομισιόν είναι η έναρξη συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές το «συντομότερο δυνατόν», καθώς, όπως είπε, «ο χρόνος εξαντλείται». Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε πως «η Κομισιόν και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να γίνουν λιγότερο παρεμβατικές σε σχέση με το παρελθόν και με πιο ευέλικτες μορφές συνεργασίας», με την ελληνική κυβέρνηση.

Τη βεβαιότητα, τέλος, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, επισημαίνοντας την ανάγκη «ενός συμβιβασμού».