Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Χίος: Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τρί, 27/01/2015 - 12:28

 Τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου φέρνει, για ακόμα μία φορά, μπροστά στις σοβαρές ευθύνες τους για τις πλημμύρες που έπληξαν χθες τη Χίο, η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας παράλληλα τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά.
Υπενθυμίζεται ότι, την Δευτέρα μια ξαφνική νεροποντή που είχε προβλεφθεί, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα που καταστράφηκαν και να παρασυρθούν πολλά αυτοκίνητα. 
Όπως τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, «τοπικοί άρχοντες είτε της δημοτικής αρχής είτε της Περιφέρειας και νέας κοπής κυβερνητικοί ιθύνοντες, θα δώσουν και πάλι τη γνωστή παράσταση του υποκριτικού ενδιαφέροντος, με τις γνωστές χιλιοειπωμένες δηλώσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα που καθυστερούν και πρέπει να γίνουν». Υπογραμμίζει ακόμα ότι η μεγάλη οικιστική πίεση έφερε «σε επικίνδυνη απόσταση αναπνοής τις κατασκευές με το υδρογραφικό δίκτυο».
Υπογραμμίζει ακόμα ότι «αξιοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες η ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση, καθώς και το σύστημα της αντιπαροχής, ώστε να αναδειχθεί η οικοδομή ως ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να διαμορφώσει και με αυτόν τον τρόπο η άρχουσα τάξη τις κοινωνικές συμμαχίες της πάνω στο καυτό ζήτημα της λαϊκής στέγης».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί μια σειρά άμεσων μέτρων για τους πληγέντες όπως:

  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί δικτύων και υποδομών, πολύ περισσότερο όπου οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν νέες πλημμύρες το επόμενο διάστημα.
  • Να προχωρήσει η οργανωτική ετοιμότητα σε υποδομές, μέσα, προσωπικό και σχέδια για την αντιμετώπιση των πλημμυρών με προτεραιότητα την εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Επιχορήγηση του Δήμου από το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
  • Άμεση άρση της απαγόρευσης προσλήψεων προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με το απαραίτητο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό.
«Αν ο λαός της Χίου δεν αγωνιστεί για τα δίκια του, δε βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και τρέχει στις αυλές αυτών που τον θυσιάζουν για τα κέρδη τους, θα εξακολουθήσει δυστυχώς να πνίγεται και να υποφέρει», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».