Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΔΕ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ερίζουν για τη διαχείριση της φτώχειας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
Πάνω στα ερείπια της πολιτικής που υπηρετούν, δηλαδή στα εκατομμύρια φτωχών, ανέργων και στερούμενων στοιχειώδη αγαθά, όπως σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, ερίζουν Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διεκδικώντας, η κάθε πλευρά για λογαριασμό της, τη διαχείριση 330 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Το εν λόγω ποσό περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική συνδρομή», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας και προβλέπεται να δοθεί έως το 2020 για την εξάλειψη των χειρότερων μορφών φτώχειας.
Περιφέρεια Αττικής και ΚΕΔΕ αντιδικούν για την «ηγεμονία» της διαχείρισης του προγράμματος, συναινώντας ωστόσο στην πολιτική των δραστικών περικοπών στους δήμους, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και υποκατάστασης της όποιας κοινωνικής πρόνοιας παρείχαν μέσα από δράσεις τέτοιου τύπου, ευκαιριακές, με ημερομηνία λήξης και απευθυνόμενες σε ακραίες μορφές φτώχειας και μόνο. Σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΚΕΔΕ απέρριψε την πρόθεση της Περιφέρειας να αναλάβει το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου των επιχειρησιακών προγραμμάτων», δηλώνοντας ότι οι δήμοι είναι κατάλληλοι για την τοπική αντιμετώπιση της φτώχειας. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν επικεφαλής των κοινωνικών συμπράξεων που προβλέπονται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Αμφότερες οι πλευρές ουσιαστικά κάνουν γαργάρα το γεγονός της πλήρους υποβάθμισης των κοινωνικών δομών των δήμων, στους οποίους θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα χρήματα, μέσα από ένα διαφανές σύστημα ελέγχου αυτών και των σχετικών διαδικασιών διακίνησης και προμήθειας των προβλεπόμενων αγαθών. Αντίθετα, μέσα από το σχετικό πρόγραμμα ενισχύεται ο ρόλος της Εκκλησίας και των ΜΚΟ στην υλοποίηση, αφού στις κοινωνικές συμπράξεις θα μετέχουν επίσης Εκκλησία, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΜΚΟ, άτυπα κοινωνικά δίκτυα. Χτες, η ΚΕΔΕ προέκρινε τη συνεργασία με την Εκκλησία για την υλοποίηση του προγράμματος, που κυρίως προβλέπει την παροχή τροφίμων, ρούχων, σχολικών και ειδών προσωπικής υγιεινής.
Στόχος τέτοιων προγραμμάτων είναι η διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής» για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, που μετατρέπει σε ζητούμενα τα στοιχειώδη αγαθά για τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαία έρευνα που είχε διενεργηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης το διάστημα Οκτώβρης - Νοέμβρης 2012 για τις κοινωνικές δομές των δήμων, όπου χαρακτηριστικά υπογραμμιζόταν: «Η ετοιμότητα συνεργασίας με ανάλογους φορείς, όπως η Εκκλησία και οι ΜΚΟ, διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του, αναμένεται να παράσχει τη δυνατότητα οικονομιών κλίμακας και περισσότερων εθελοντών». Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, περίπου 20% του τότε απασχολούμενου προσωπικού ήταν εθελοντές...
Copyright © 1997-2015 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ