Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη συμπληρωματική σύμβαση με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕ ΜΕΛΕΤΩΝ Δ ΜΑΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ σχετικά με τη μελέτη για το ΓΠΣ και την κτηματογράφηση του πρώην δήμου Βασιλικών




Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης στη συζήτηση του θέματος «Ενδιάμεση εκκαθάριση της συμβατικής σχέσης και ολοκλήρωση της συμμόρφωσης του Δήμου Θέρμης στην από 27.10.2011 (υπόθεση C-601/10) απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμπληρωματική σύμβαση με την εταιρεία ΓΑΙΑ σχετικά με τη μελέτη για το ΓΠΣ και την κτηματογράφηση του πρώην δήμου Βασιλικών

Δηλώνουμε  καταρχάς πως επειδή πρόκειται για τη διεκδίκηση ενός πολύ μεγάλου ποσού χρημάτων που είναι χρήματα του λαού και τα οποία διεκδικεί παράνομα η ανάδοχος εταιρεία θα ψηφίσουμε υπέρ της εισήγησης του Δήμου, όπως κάναμε και στις προηγούμενες συνεδριάσεις για το ίδιο θέμα.
Ωστόσο θέλουμε να τονίσουμε κάποια πράγματα που τα θεωρούμε ουσιαστικά.

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ ευθύνονται κατά τη γνώμη μας δύο βασικοί παράγοντες:
1.    Η γη είναι εμπόρευμα σήμερα και ως τέτοιο οι διοικήσεις του δήμου και η νομαρχία το αξιοποίησαν κάνοντας ουσιαστικά εμπόριο ελπίδας. Τάζανε οικόπεδα, διαμερίσματα και αντιπαροχές. Αυτή την ανάπτυξη τάζανε. Τι δείχνει όμως η σημερινή κατάσταση; Πολλοί που έχουν ένα οικόπεδο δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον ΕΝΦΙΑ. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν  200.000 απούλητα διαμερίσματα και  χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι. Αυτή είναι η αναρχία του καπιταλισμού. Το πρόβλημα της λαϊκής στέγης μπορεί να το λύσει μόνο μια εξουσία στην οποία ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.
2.    Οι μελέτες και η κατασκευή όλων των μεγάλων έργων βρίσκονται στα χέρια μεγαλοεργολάβων, που έχοντας  ως κριτήριο  το κέρδος, αυξάνουν το κόστος τους και δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Λύση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα κατασκευών από τη μελέτη ως την κατασκευή.
Χωρίς τους δύο αυτούς παράγοντες δε θα υπήρχε ούτε το κίνητρο, ούτε το περιθώριο για τέτοιες παράτυπες και οικονομικά επώδυνες ενέργειες.

  Γιατί παρεμβαίνει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Γιατί θεωρεί πως για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων , πρέπει ο αναθέσεις έργων να διασφαλίζουν τους όρους του ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος και όχι γιατί νοιάστηκε για τα χρήματα του λαού των Βασιλικών.

 Ποιος πληρώνει ήδη και θα πληρώσει τη ζημιά;
Ήδη ο λαός του δήμου μας πληρώνει αφού δικά του λεφτά είναι τα 2 εκατομμύρια ευρώ που έχει κατασχέσει από το ταμείο του Δήμου η εν λόγω εταιρεία. Πληρώνει ήδη για τη νομική υποστήριξη του Δήμου και θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα επιβληθούν στο Δήμο από την ΕΕ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται όταν αφορούν την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Δεν είδαμε όμως να επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε όσους έχουν ανασφάλιστους εργάτες ή τους απολύουν και φεύγουν στα Βαλκάνια; Αυτή είναι η ΕΕ και αυτό είναι το κράτος των μονοπωλίων.
Ποιοι είναι υπόλογοι πολιτικά;
     Το ίδιο το αστικό κράτος, οι υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου και της νομαρχίας στην οποία ανήκε η διευθύνουσα αρχή (πολεοδομία).
Μόνη λύση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο είναι η πλήρης απόρριψη των εκτός αρχικής σύμβασης εργασιών και η συμφωνία του αναδόχου μόνο στο κομμάτι της αρχικής σύμβασης.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους εργαζόμενους στη υπηρεσία του Δήμου που απειλούνται με εξώδικα και ένδικα μέσα. Θεωρούμε σωστό τους τόκους που αναλογούν στο ποσό που έχει κατασχέσει ο ανάδοχος από το Δήμο.