Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τροπολογία για άρση των συνεπειών από τη διαθεσιμότητα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Επανακατατέθηκε επικαιροποιημένη και προβλέπει την επιστροφή όλων στη δουλειά, με σχέση μόνιμης και σταθερής εργασίας
Τροπολογία για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απειλούνται με απόλυση, κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας («Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας») και αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερης, που είχε καταθέσει το ΚΚΕ τον περασμένο Φλεβάρη («Ριζοσπάστης», 27/2/2014).
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, το ΚΚΕ ζητάει την επανασύσταση ή τη σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων. Με το άρθρο 2, ζητάει ακόμα να αναγνωρίζεται ως χρόνος πλήρους υπηρεσίας το διάστημα της διαθεσιμότητας και να καταβληθούν αναδρομικά οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν περικοπεί.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι με τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα, «επιδιώκεται η κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης εργασίας, να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης και στο δημόσιο τομέα που θα συμπαρασύρει ακόμη περισσότερο προς τα κάτω την κατάσταση των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα. Να καλλιεργηθεί κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων για την πιο αποτελεσματική προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Ολες αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο την αναγκαία προσαρμογή του αστικού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου. Είναι αλλαγές που έχουν γίνει σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίων και καθορίζονται από τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου».
Οι θέσεις που συστήνονται
Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, συστήνονται οι παρακάτω οργανικές θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για τους αντίστοιχους υπάλληλους που οι θέσεις τους καταργήθηκαν, βγήκαν σε διαθεσιμότητα και είτε παραμένουν σ' αυτό το καθεστώς, είτε έχουν απολυθεί:
1.300 θέσεις της ειδικότητας Επιστατών Σχολικών Μονάδων, για τους εργαζόμενους Σχολικούς Φύλακες.
558 οργανικές θέσεις στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς (ΓΓΚΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ κ.λπ.).
330 οργανικές θέσεις ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο υπουργείο Οικονομικών.
565 οργανικές θέσεις προσωπικού στα ΑΕΙ, στις οποίες τοποθετούνται οι εργαζόμενοι αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
65 οργανικές θέσεις προσωπικού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους φορείς αυτού.
126 οργανικές θέσεις προσωπικού στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στις οποίες τοποθετούνται οι εργαζόμενοι αυτού και των εποπτευομένων φορέων του (ΤΕΟ κ.λπ.).
1.620 οργανικές θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ, ΣΕΚ (εκπαιδευτικές) και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (διοικητικές).
118 θέσεις ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοικητικού ή ΔΕ Διοικητικού ή συναφούς κλάδου ή ειδικότητας, με διοικητικά καθήκοντα σε ΟΤΑ της χώρας, για τους δημοτικούς υπαλλήλους που κατείχαν θέση ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας ή ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας ή ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας.
97 θέσεις προσωπικού στο υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).
200 θέσεις προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα ΝΠΔΔ αυτού.
57 θέσεις προσωπικού στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
67 θέσεις στο ΥΠΕΚΑ.
397 θέσεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.