Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΕΔΕΣΣΑ: «Εκκαθάριση» της Δημοτικής Επιχείρησης των «Καταρρακτών»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014

Αλλη μια δημοτική επιχείρηση, που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, οδηγείται σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι στην ανεργία, προκειμένου να παραδοθεί στη συνέχεια σε ιδιωτική εκμετάλλευση. Πρόκειται για τη Δημοτική Επιχείρηση των Καταρρακτών στην Εδεσσα, που το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από τρεις ζημιογόνες χρήσεις, αποφάσισε να οδηγήσει σε λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία και σε απόλυση των 19 εργαζομένων της.
Οι Καταρράκτες Εδεσσας είναι το σημείο αναφοράς της πόλης. Τον Οκτώβρη του 2008 αποφασίστηκε, από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Εδεσσας - με τις θετικές ψήφους των συμβούλων των παρατάξεων της σημερινής διοίκησης (ΝΔ) και της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και τότε δημοτική αρχή) - η δημιουργία της Δημοτικής Επιχείρησης «Τουριστική ΑΕ» για τη διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του Κέντρου «Εστιατορίου - Καφέ Καταρράκτες» και της Πλατείας «Τημενιδών» στην Εδεσσα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εδεσσας, τότε, αντιστάθηκε σ' αυτήν την προοπτική και προειδοποίησε ότι σε λίγα χρόνια θα οδηγούνταν η Ανώνυμη Εταιρεία σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Αντί της δημιουργίας ΑΕ, πρότεινε να περάσουν οι εργαζόμενοι και η λειτουργία των «Καταρρακτών» στο Δήμο, ως υπηρεσία του.
Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τα χρέη της επιχείρησης είναι πολλά και μόνο προς τους εργαζόμενους, που είναι απλήρωτοι για μήνες, το Δημόσιο και το ΙΚΑ, χρωστά 1.351.175 ευρώ.
Τώρα, η σημερινή δημοτική αρχή (ΝΔ) λέει ότι «πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί με τα χρέη και όχι το συναίσθημα».
Η σημερινή αντιπολίτευση και τότε δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) προτείνει να σωθεί η επιχείρηση «βάζοντας ο δήμος 700.000 ευρώ στο μετοχικό της κεφάλαιο», δηλαδή να επιβαρυνθούν ξανά τα λαϊκά στρώματα του δήμου, που ήδη χειμάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Η παράταξη «Ανεξάρτητος» (ΝΔ) λέει «να αποφασίσουν τα υπουργεία της κυβέρνησης για το κλείσιμο και να πληρώσουν τη ζημιά αυτοί που την προκάλεσαν».
Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει σε «αναδιοργάνωση της εταιρείας σε συνεταιριστική βάση με μετόχους φορείς της πόλης και έναν... καλό μάνατζερ».
Σε αντίθεση με όλους αυτούς, η «Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να περάσουν η Δημοτική Επιχείρηση και οι εργαζόμενοί της στον δήμο και να λειτουργούν στα πλαίσια και με την ευθύνη και τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης.
Δυστυχώς, η πρόταση απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εδεσσας καλεί τα λαϊκά στρώματα του δήμου να αντισταθούν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την επιβίωσή τους.

Copyright © 1997-2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ