Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Πρωτοβουλία για τα προβλήματα των σωματείων στίβου της περιοχής



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014

Σύσκεψη των αθλητικών σωματείων στίβου που χρησιμοποιούν το Παμπελοποννησιακό Στάδιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Αθλητισμού και θέμα την «άμεση αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών».
Στη σύσκεψη πήραν μέρος η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, ο Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΣΕΒΑΣ), όλα τα Αθλητικά Σωματεία της πόλης που διατηρούν τμήμα στίβου και φορείς μαζικού λαϊκού αθλητισμού (δρομέων και μαραθωνοδρόμων).
Εισηγητής ήταν ο σύμβουλος του δημάρχου Πατρέων στον Αθλητισμό, Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Ο Αθλητισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής, που έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο να πραγματοποιήσει βαθιά τομή στη διοίκηση και οικονομική διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των Δημοτικών Αθλητικών Υποδομών, αρχής γενομένης από το Παμπελοποννησιακό». Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη ανέδειξαν τα προβλήματα δυσλειτουργίας που χρονίζουν και χρήζουν άμεσης λύσης και αφορούν στον ορθολογικό προγραμματισμό, στην εποπτεία και φύλαξη, στην αξιοποίηση του βοηθητικού σταδίου, στο φωτισμό, στην ορθολογική και ισόνομη διάθεση των βοηθητικών χώρων καθώς και στη φροντίδα και συντήρησή τους (αποδυτήρια, τουαλέτες, γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι) και διατύπωσαν τις προτάσεις τους.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πάτρας με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αλλά και τη δύσκολη πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στον τομέα της άθλησης για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζομένους τονίζονται τα εξής:
«Οι βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για τον Αθλητισμό συνοψίζονται "στην ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη του σχολικού, ερασιτεχνικού σωματειακού, μαζικού - λαϊκού αθλητισμού και στην κάθετη αντίθεση με την, οποιασδήποτε μορφής, εμπορευματοποίηση και επαγγελματικοποίηση.
Η δημοτική αρχή θεωρεί χρέος της απέναντι στον πατραϊκό λαό να βάλει φρένο στην υπερ-εμπορευματοποίηση της παροχής Αθλητικής Παιδείας μέσα στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους και να διεκδικήσει από το κράτος μαζί με τα ερασιτεχνικά σωματεία δωρεάν το κοινωνικό αγαθό της άθλησης, που είναι δίκαιο λαϊκό αίτημα.
Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή εκφράζει τον προβληματισμό της για το πώς είναι δυνατόν ένα ερασιτεχνικό σωματείο να ζητά από τη λαϊκή οικογένεια να καλύψει το συνολικό κόστος λειτουργίας του ερασιτεχνικού αθλητισμού, επειδή το κράτος αδιαφορεί. Δεν υπάρχει έτσι ή αλλιώς καμία λογική σε αυτό το πράγμα και πολύ περισσότερο όταν ο δήμος παρέχει δωρεάν τις αθλητικές του εγκαταστάσεις.
Στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού και της προωθούμενης από το αστικό κράτος καθολικής ανταποδοτικότητας, το κάθε σωματείο έχει τη νομική δυνατότητα να διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τιμολογιακή πολιτική παροχών, αλλά και η δημοτική αρχή που έχει στον πυρήνα της πολιτικής της την προώθηση μέτρων ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας, διαθέτοντας δωρεάν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, καλεί τα Σωματεία να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του παραδοσιακού κοινωνικού τους χαρακτήρα και να αγωνιστούν μαζί της για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου λαϊκού αιτήματος.
Στα θετικά της σύσκεψης καταγράφεται το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι πλευρές εξέφρασαν την ευαισθητοποίησή τους και τάχθηκαν κατά της υπερ-εμπορευματοποίησης της παροχής Αθλητικής Παιδείας, γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση στη δημοτική αρχή και την αισιοδοξία ότι θα συμπορευτεί προς αυτή την κατεύθυνση με το σύνολο των αθλητικών σωματείων στίβου».