Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Σάμου: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός για το 2015 - Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τετ, 17/12/2014 - 10:48
Πιστό αντίγραφο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού που καρατομεί τις δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημοτικών αρμοδιοτήτων, χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό του Δήμου Σάμου για το 2015, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».   καταψηφίζοντάς τον.
Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας Κ. Τζίχας, υπογράμμισε:
«Η περικοπή πόρων την τετραετία 2009-2013 στο 60% των κεντρικών αυτοτελών πόρων έχει ως αποτέλεσμα η σχέση χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ιδίων πόρων δηλαδή από τους δημότες να είναι 30% προς 70%. Σ' αυτή τη κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός του Δήμου. Επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο ως όργανο αλλά και ο καθένας προσωπικά βρίσκεται προ των ευθυνών του.
Το ζήτημα το θέτουμε απλά: Αποδεχόμαστε αυτή τη λογική που λέει «θέλετε να κάνετε έργο, βάλτε φόρους» ή όχι; Εμείς λέμε όχι, γιατί ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει άλλα και γιατί έχει χρυσοπληρώσει και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση.
Αποδεχόμαστε τη λογική της διάλυσης των όποιων δομών πρόνοιας, ή την εκχώρηση σε ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ; Εμείς λέμε όχι, γιατί η πρόνοια όπως και η υγεία είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα και πρέπει να εξασφαλίζονται από το κράτος.
Αποδεχόμαστε τη λογική τα έργα που γίνονται από το ΕΣΠΑ να είναι επιλογής της Κομισιόν (για να κατευθυνθούν οι πόροι σε μεγάλες κατασκευαστικές κλπ επιχειρήσεις και να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου) και όχι δικής μας και να ανατίθεται σε συμπράξεις δήμου και ιδιωτών; Εμείς λέμε όχι, γιατί ο Δήμος πρέπει να έχει το πρώτο και κύριο λόγο τι πραγματικά χρειάζεται ο τόπος.
Για όλα αυτά καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Το ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση", απευθύνονται στους εργαζόμενους και καλούν σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής .

Ενημερώνουμε το λαό να μην τρέφεται με αυταπάτες μιας άλλης διαχείρισης με άλλο μίγμα από κάποια κυβέρνηση που ανεξάρτητα πως θα αποκαλείται στην ουσία θα ακολουθεί την πεπατημένη της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σωτήρες δεν υπάρχουν. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τις διεκδικήσεις της, διευκρινίζοντας ότι η πάλη γι' αυτούς τους στόχους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και σε κοινό μέτωπο με αυτό. Συγκεκριμένα:
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις αυξανόμενες ανάγκες, κατάργηση της απαγόρευσης προσλήψεων.
Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητα, των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και της παραχώρησης σε Μ.Κ.Ο και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών.
Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.