Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους μαθητές



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Τον τελευταίο μήνα, με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε γειτονιές της Αθήνας και σε πόλεις σε όλη τη χώρα, οι μαθητές έχουν δείξει καθαρά τις διαθέσεις τους ενάντια στο «νέο Λύκειο», στην «τράπεζα θεμάτων» και τα αποτελέσματά τους. Η ΚΝΕ με μια τετρασέλιδη ανακοίνωσή της παρεμβαίνει στους μαθητές καλώντας να δυναμώσουν οι αγώνες «για το σχολείο που πραγματικά έχουμε ανάγκη».
«Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θέλουμε να φουντώσουν οι αγώνες σε κάθε δήμο, πόλη και πανελλαδικά. Να δυναμώνει το μαθητικό κίνημα, να πατάει πιο γερά στα πόδια του με αγωνιστικά 15μελή και 5μελή. Να στοχεύουμε στην αιτία και στους ενόχους των προβλημάτων μας, να μην είναι οι αγώνες μας μια τουφεκιά στον αέρα», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της, στην οποία αποδομεί τα κυβερνητικά επιχειρήματα για το «νέο λύκειο» και το τεχνολογικό λύκειο και υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα εντελώς διαφορετικό σχολείο:
«Αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι ένα σχολείο για όλα τα παιδιά. Σχολείο που θα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τη φύση, τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, θα τους ετοιμάζει να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία και τη ζωή όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν. Που θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες μας στον αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στη δημιουργία.
Ενα σχολείο ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα εξασφαλίζει ολόπλευρη μόρφωση.
Και μετά από αυτό:

- Ανώτατη εκπαίδευση, ενιαία, δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή μόρφωση για όλους τους φοιτητές, με πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στα αντίστοιχα αντικείμενα.
- Κάθε νέος θα έχει τη δυνατότητα να ειδικεύεται στο επάγγελμα που επιλέγει, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία στον κλάδο ειδίκευσής του και το πτυχίο θα είναι μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα.
Η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση να είναι δημόσια και δωρεάν και να δίνεται μετά το σχολείο.
Τις αλλαγές στο σχολείο δεν τις κατέβασε από το μυαλό του κάποιος υπουργός. Ολες οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ανεξάρτητα του ποιος ήταν Υπουργός, ποιο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση, στόχευαν στο πώς θα προσαρμόζεται το σχολείο, πώς θα γίνεται πιο χρήσιμο και θα υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να βγαίνουμε φτηνοί εργαζόμενοι, ευέλικτοι, όπως οι ίδιοι λένε, και με το κεφάλι σκυφτό. Είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει αυτήν την κατεύθυνση και τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν προχωρούσαν, προχωρούν και θα προχωρούν σε τέτοιες αλλαγές.
Ολα αυτά είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται οι οικογένειές μας. Τα μέτρα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ρημάζουν διαρκώς το ελάχιστο εισόδημα που μπαίνει στα σπίτια μας. Ετσι διασφαλίζουν τα κέρδη τους σήμερα, έτσι διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν για να βγάζουν ακόμα περισσότερα αύριο!
Λέμε "όχι" στο "Νέο Σχολείο" που έχουν ετοιμάσει κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Λέμε όμως και ένα τεράστιο ΝΑΙ στο σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!
Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει!
Οργανώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:
Οχι στο "Νέο Λύκειο"!
Να καταργηθεί η "Τράπεζα Θεμάτων". Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
Οχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές.
Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της μέρας.
Εκτακτο κονδύλι στους Δήμους, για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές.
Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Οι εκλογές και η λειτουργία των μαθητικών οργάνων είναι υπόθεση των μαθητών, όχι του υπουργείου και των διευθυντών.
Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων».