Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΒΟ: Χρηματοδότηση και πορεία ιδιωτικοποίησης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Την επιχορήγηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με 4,1 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη συνέχιση της δραστηριότητας της που αφορά στην εκτέλεση υφισταμένων συμβάσεων με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης, αποφάσισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Το ποσό αυτό αφορά σε δόσεις που έπρεπε να έχουν δοθεί από το Μάϊο και προβλέπονται στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για δανεισμό της ΕΛΒΟ με 14 εκ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεστούν οι υπάρχουσες παραγγελίες και να προχωρήσει η ειδική εκκαθάριση της επιχείρησης.
Ηδη έχουν δοθεί περίπου 8 εκ. ευρώ, τώρα εγκρίθηκε η επιχορήγηση ακόμα 4 εκ.ευρώ και υπολείπονται περίπου 2 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία δεν γίνεται σαφές αν τελικά θα δοθούν. Ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρινίζει πως η εκταμίευση τυχόν άλλης δόσης θα διενεργηθεί υπό την προϋπόθεση της υποβολής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών απολογιστικών και άλλων οικονομικών στοιχείων, βάσει των οποίων θα προκύπτει η χρήση των ληφθέντων επιχορηγήσεων αποκλειστικά για τη συνέχιση της αμιγούς στρατιωτικής δραστηριότητας της εταιρείας και την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης.
Τα 14 εκ. ευρώ, μετά την πώληση της επιχείρησης στο σύνολό της ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της, θα προσθαφαιρεθούν από το προϊόν του εκπλειστηριάσματος.
Στο μεταξύ η ΕΛΒΟ οφείλει αποζημιώσεις συνταξιοδότησης ύψους πάνω από 2 εκ. ευρώ, για τους περίπου 200 εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2010. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ειδικός εκκαθαριστής στους συνταξιούχους που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην ΕΛΒΟ, τα χρήματα αυτά θα τους δοθούν, αν περισσέψει κάτι από το εκπλειστηρίασμα.
Κατά τα άλλα σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, προχωρά κανονικά η δεύτερη φάση της διαδικασίας εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ που έσπασε σε 4 κομμάτια. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υπήρξε ανταπόκριση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση.
Επομένως, μόνο ως επικοινωνιακό τερτίπι μπορεί να εκληφθούν τόσο η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί διαφωνίας του με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης (σπάσιμο στα 4 και πώληση) όσο και η συνάντηση Βενιζέλου - Χαρδούβελη, μετά την οποία μάλιστα, εμφανίζεται ο Υπουργός Οικονομικών να έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον εκκαθαριστή της εταιρείας.