Την αντίθεσή τους στον προϋπολογισμό του 2015, που εισηγήθηκε η νέα Δημοτική Αρχή (ΝΔ) της Καλλιθέας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Νοέμβρη, εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό πλήρως υποταγμένο στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει: «Το πνεύμα του προϋπολογισμού ήταν ελάχιστα διαφορετικό από εκείνο του προϋπολογισμού του 2014 που είχε εισηγηθεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΛΑ.Ο.Σ.). Κάποια νούμερα μπορεί να άλλαξαν, η πολιτική όμως παρέμεινε ίδια. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες άσκησαν κριτική μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, προσηλωμένη στο δρόμο της ΕΕ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είχε προειδοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, πως η υλοποίηση των προϋπολογισμών θα σήμαινε νέα βάρη για το λαό με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, με περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στις συντάξεις, στους μισθούς.
Και αυτή τη χρονιά, ο προϋπολογισμός του δήμου έρχεται να λειτουργήσει ως ταξικό εργαλείο της γενικότερης αντιλαϊκής φοροεπιδρομής της κυβέρνησης. Οι υποτιθέμενες αντικυβερνητικές κορόνες της Δημοτικής Αρχής περί "αναχρονιστικού κράτους που στερεί από την Τοπική Διοίκηση πόρους και δυνατότητες..." είναι άσφαιρες βολές για λαϊκή κατανάλωση. Ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του "Καλλικράτη", δηλαδή ότι ακόμα περισσότερο από παλιά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι του κράτους, υλοποιούν αντιλαϊκές πολιτικές για την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων.
Έχει αναιρεθεί πλήρως η έννοια της "αυτοτελούς" Τοπικής Διοίκησης που ψευδώς καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ. Η αναλογία που προβλέπεται είναι 30% να καλύπτεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 70% από φόρους - τέλη - πρόστιμα που θα βαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Αυτή η αναλογία υπάρχει και στον προϋπολογισμό του Δήμου Καλλιθέας. Η υλοποίησή τους σημαίνει την εφαρμογή μέτρων όπως:
- Φορολογική επιδρομή μέσω τοπικών φόρων - τελών προστίμων (ΕΝΦΙΑ, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ΤΑΠ, δημοτικά τέλη).
- Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, έργων και υποδομών.
- Διακρατικές συνεργασίες για την "προσέλκυση επενδυτών" και επιχειρηματικές συμπράξεις στις οποίες περιλαμβάνονται η διαχείριση των απορριμμάτων, των υδάτινων πόρων, ΑΠΕ, Ενέργεια, τουρισμός, άθληση, πολιτισμός κ.ά.
- Ανακύκλωση της ανεργίας με φτηνό εργατικό δυναμικό μέσω των άθλιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (5μηνα, voucher κ.ά.).
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως τώρα είναι γνωστή: Δεν εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων και των λειτουργικών αναγκών και δομών, όπως στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, σχολεία, χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών και επιβάλλονται τροφεία, τα προγράμματα "Βοήθεια στο σπίτι" και "κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων" υπολειτουργούν, η μεταφορά των μαθητών κινδυνεύει να καταργηθεί, οι δομές άθλησης και πολιτισμού από τη μια αυξάνουν την ανταποδοτική λειτουργία τους, από την άλλη παραχωρούνται εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες, το προσωπικό στους δήμους συρρικνώνεται. Ενδεικτικά ο δήμος μας το 1990 αριθμούσε 950 άτομα προσωπικό, ενώ σήμερα, που έχουν αυξηθεί οι λαϊκές ανάγκες, αριθμεί λιγότερα από 500 και το επόμενο διάστημα πρόκειται να φύγουν άλλα 100. Ταυτόχρονα, η εργασία εντατικοποιείται, καταργείται η μόνιμη εργασία και αντικαθίσταται με τη πρόσληψη "προσωρινών" εργαζομένων μέσα από διάφορα προγράμματα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συζητήθηκε ένας προϋπολογισμός που δεν έρχεται να ικανοποιήσει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, αντίθετα έρχεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις υποτυπώδεις παροχές και να προσθέσει νέα βάρη.
Την έλλειψη προσωπικού και την υπολειτουργία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών πρόνοιας, η διοικούσα αρχή έρχεται να μπαλώσει με το λεγόμενο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς, το οποίο θα λειτουργήσει με εθελοντές απλήρωτους γιατρούς.
Η εφαρμογή μέτρων όπως το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" που πρόκειται πιλοτικά να εφαρμοστεί στο δήμο μας δεν αποτελεί μέτρο ανακούφισης για τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, αλλά μέτρο για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Στην εισηγητική έκθεση σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ενισχύσει την τοπική αγορά και πρόκειται να ωφελήσει πάνω από 12 χιλιάδες συμπολίτες μας. Πώς θα ανακουφιστούν όμως άραγε οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Καλλιθέας, όταν η συζήτηση γίνεται για τα ψίχουλα που θα δοθούν στις εξαθλιωμένες οικογένειες ώστε να εξασφαλιστεί από το κράτος ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα ύψους 4.800 ευρώ;
Πώς θα ωφεληθεί μια τετραμελής οικογένεια όταν θα καλείται να ζήσει με 13 ευρώ την ημέρα; Όταν μάλιστα για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα έχει προηγηθεί το πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων που δίνονταν μέχρι σήμερα, όταν δηλαδή θα κοπούν τα επιδόματα και οι παροχές προς τους φτωχούς για να πάνε σε ακόμη πιο φτωχούς. Δεν πρόκειται επομένως για ένα ακόμη προνοιακό επίδομα, αλλά για τη γραμμή της φτώχειας που καθορίζει αυθαίρετα το κράτος, ακολουθώντας τη μεθοδολογία της ΕΕ, πάνω από την οποία η λαϊκή οικογένεια ή μεμονωμένα άτομα δεν θα δικαιούνται καμία κρατική αρωγή.
Άλλωστε θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο και δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι λέξεις "ελάχιστο" και "κατώτατο" δεσπόζουν στον πολιτικό λόγο των δύο βασικών πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ελάχιστο εισόδημα εγγυάται ο Σαμαράς, αυξημένο κατώτατο μισθό εγγυάται ο Τσίπρας, η ουσία όμως παραμένει ίδια, είναι τα ψίχουλα με τα οποία θέλουν να μάθει να ζει ο λαός.
Από την άλλη απλόχερα παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο η λαϊκή περιουσία, όπως το παραλιακό μέτωπο και ο χώρος του Ιπποδρόμου για τη μεγιστοποίηση των κερδών του. Στην εισηγητική έκθεση του δήμου γίνεται λόγος για την αναπτυξιακή ευκαιρία που δημιουργούν τα έργα του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου. Το ίδιο έργο βιώσαμε και με τη διοίκηση Ασκούνη 2002 - 2003 - 2004, όταν μίλαγε για την ανάπτυξη που θα έφερναν στην πόλη μας τα Ολυμπιακά Έργα. Τα καταστροφικά αποτελέσματα για το λαό της πόλης μας (και όχι μόνο) είναι γνωστά…
Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό. Αντιπαραθέτουμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τον άλλο δρόμο που θεμελιώνεται στην εργατική λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον εργατικό λαϊκό έλεγχο, στον κεντρικό περιφερειακό σχεδιασμό που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών σε όσο το δυνατόν ανώτερο επίπεδο.
Αυτός ο δρόμος εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα, ανά κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία, στηρίζεται στην εργατική - λαϊκή συμμετοχή. Μόνο σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας θα μπορέσουν να απαντηθούν το σύνολο των πραγματικών αναγκών του εργατόκοσμου που σήμερα υποφέρει.
Σήμερα, που οι συσχετισμοί για το λαό είναι αρνητικοί, οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" απαίτησαν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και κάλεσαν το λαό της Καλλιθέας να παλέψει για:
  • Μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών για όλες τις λαϊκές οικογένειες και τους μικρούς ΕΒΕ. Απαλλαγή των ανέργων από κάθε τέλος, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δήμου. Αυτοαπασχολούμενοι και μικρομάγαζα με μηδενικούς τζίρους εξισώνονται με μεγαλοεπιχειρήσεις με τεράστια κέρδη, αφού καλούνται να πληρώσουν εξίσου τα ίδια ανταποδοτικά τέλη.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι άνεργοι που εργάζονταν στο δήμο και δημιούργησαν τις ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) να προσληφθούν στις θέσεις που εργάζονταν με πλήρη δικαιώματα.
  • Χρηματοδότηση όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό - καμία παραχώρηση στους ιδιώτες. Οι δομές του δήμου δημιουργήθηκαν με χρήματα του λαού, δεν επιτρέπεται να παραχωρούνται στους ιδιώτες (είτε εκπροσωπούν μονοπώλια, είτε ιδρύματα ζάμπλουτων "ευεργετών") για να ξαναεισπράξουν από τα πενιχρά έως ανύπαρκτα εισοδήματά μας.
  • Πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, σε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τις λαϊκές οικογένειες. Να αποκλεισθούν οι ΜΚΟ και οι "εθελοντικές" ομάδες που χρησιμοποιούνται στην άσκηση πολιτικής μέσω διαφόρων δράσεων στο δήμο για την κάλυψη των ελλείψεων σε μια σειρά τομείς ευθύνης του κεντρικού κράτους (κυβέρνηση) όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια κλπ.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Φέτος, πάνω από 1.000 παιδιά έμειναν εκτός των σταθμών.
  • Αύξηση των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές τα οποία είναι ψίχουλα που δεν φτάνουν για να καλυφθούν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 50%!
  • Πλαισίωση όλων των δομών Υγείας - Πρόνοιας οι οποίες υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας - να αποκλεισθούν οι "Λευκές Νύχτες" που οδηγούν στην καταστρατήγηση του ωραρίου και στο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων.
  • Καμία παραχώρηση της παραλίας στους ιδιώτες, η πρόσβαση να είναι δωρεάν για όλο το λαό. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση για χώρους πρασίνου, πάρκα και παιδικές χαρές. Η σκανδαλώδης παραχώρηση του χώρου του Ιπποδρόμου στο "φιλανθρωπικό" - "μορφωτικό" ίδρυμα του Νιάρχου έχει αποκλείσει το λαό της Καλλιθέας από έναν τεράστιο χώρο αναψυχής που θα μπορούσε να είναι "πνεύμονας" πρασίνου για όλη την Αττική».