Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η τοποθέτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην εντολή της κυβέρνησης για "επαναξιολόγηση προσωπικού που οδηγεί σε απολύσεις¨.

Αυτή η πολιτική πρέπει να καταψηφιστεί στο σύνολό της

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Με μια απόφαση που στέκεται κυρίως στην παραβίαση των Νόμων και του Συντάγματος, η Περιφέρεια Αττικής, «επέστρεψε» την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ζητά σε 15 μέρες να γίνει «επαναξιολόγηση» προσωπικού και δομών. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε πως συμφωνεί με την «επιστροφή» της εγκυκλίου, αλλά όχι με το πλαίσιο της καταστρατήγησης της «νομιμότητας» και της «αντισυνταγματικότητας» που έθεσε εισηγητικά η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.
Η Αλεξάνδρα Μπαλλού, μιλώντας εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε πως είναι «βέβαιο ότι πρέπει να δοθεί αρνητική απάντηση στην απαίτηση που έρχεται μέσα από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών». Στάθηκε στους δήμους όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει την πλειοψηφία, λέγοντας πως «έχει ήδη δοθεί αρνητική απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ και μάλιστα θα γνωρίζετε ότι και ο Κ. Πελετίδης σέρνεται στα δικαστήρια με τους εισαγγελείς ακριβώς γιατί δεν πειθαρχεί σε αυτές τις απαιτήσεις», ζητώντας να εκφραστεί η αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας.

Επεσήμανε πως η «επαναξιολόγηση» εμπεριέχει απολύσεις και τόνισε πως το ζήτημα της αναδιοργάνωσης ή της απαίτησης που υπάρχει για τις περιφέρειες και τους δήμους δεν έρχεται τώρα αλλά «έρχεται πολύ πριν, από την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ που εδώ και πάρα πολύ καιρό, παίρνοντας μέτρα για να ικανοποιήσει τους στόχους των επιχειρηματιών και των μονοπωλίων, που στοχεύουν σε ένα κράτος μικρό και ευέλικτο, που δε θα παρέχει τίποτα στο λαό και που θα γίνεται αυταρχικό και σκληρό απέναντι στους αγώνες που θα αναπτύσσονται». Σημείωσε πως «ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως τη λέτε εσείς, Διοίκηση όπως τη λέμε εμείς, λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ με όρους ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας, με πολλές συνέπειες για την τσέπη των εργαζομένων. Και σήμερα το ζήτημα δεν είναι αν προσβάλλεται ή όχι η αυτοτέλεια, γιατί μέσα από αυτήν την πολιτική η Τοπική Διοίκηση είναι εργαλείο περάσματος αυτής της πολιτικής».
Υπογράμμισε, πάντως, πως η απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών για την επαναξιολόγηση στοχεύει στο «να προχωρήσει σε νέες μειώσεις προσωπικού, να δώσει και νέα τμήματα για επιχειρηματική δράση από τομείς των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι από τη μία πλευρά, σωστά, πρέπει να απορρίψουμε αυτές τις απαιτήσεις, δεν μπορεί, όμως, να μπαίνει από την πίσω πόρτα η ίδια λογική. Δηλαδή, η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων με διάφορες ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ ή οτιδήποτε άλλο εργαλείο έρχεται ακριβώς να υλοποιήσει την ίδια λογική που έχει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, την ίδια λογική που εμπεριέχεται στον "Καλλικράτη" που απαιτεί μικρότερο κράτος, απαιτεί να δοθούν στους επιχειρηματίες τομείς για επιχειρηματική δράση, που απαιτεί ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».
Καταλήγοντας η Αλ. Μπαλλού δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι απέναντι σε αυτήν την κατεύθυνση που ισχυροποιείται, απάντηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνημα του λαού, απάντηση σε αυτήν την πολιτική είναι η σύγκρουση με τις αιτίες που γεννούν αυτές τις απαιτήσεις και αυτά τα εργαλεία, που είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της επιχειρηματικότητας όπως και αν ονομάζεται αυτή, "κοινωνική", "αναιμική", "νεοφιλελεύθερη" ή όχι, που έχει στην άλλη μπάντα της ζυγαριάς το φθήνεμα των εργαζομένων. Σε αυτήν την πορεία είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε, δηλαδή, αυτήν την απαίτηση του υπουργείου και δίνουμε τη μάχη, με όλες μας τις δυνάμεις να υπάρξει ένα κίνημα μαζί με την Τοπική Διοίκηση, όπου έχει αυτή την επιλογή, κόντρα σε αυτήν την πολιτική στην πορεία ανατροπής της».