Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»: Οξυμένα προβλήματα δημιουργεί η υποχρηματοδότηση



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
 Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Το «Θεαγένειο» εξυπηρετεί ασθενείς από τα 2/3 της επικράτειας της χώρας. Πέρσι νοσηλεύθηκαν 53.000 άτομα, ενώ στα εξωτερικά του ιατρεία εξυπηρετήθηκαν πολλαπλάσιοι. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι μόνο το Σεπτέμβρη, εξυπηρετήθηκαν 18.000 άτομα στα πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
Ο προϋπολογισμός του είναι μειωμένος κατά 30% και αντίστοιχα του φαρμακείου είναι μειωμένος κατά 5 εκ. ευρώ (πέρσι ήταν 25 εκ. και φέτος 20 εκ.). Με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, μειώθηκαν και τα κρεβάτια από 350 και 330.

Επιπλέον, δημιουργείται εμπλοκή και ταλαιπωρία και εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΠΥΥ να ζητά αντιστοιχία ασθενών και κλινών στις κλινικές, προκειμένου να καλύπτει το κόστος νοσηλείας για τους ασφαλισμένους. Ετσι π.χ. έχουμε το φαινόμενο ο ένας ασθενής, που κάνει τη θεραπεία του και θα φύγει το απόγευμα, αναγκαστικά να παίρνει εξιτήριο το πρωί, με αποτέλεσμα να μη δικαιούται φαγητό, αν και ακόμη νοσηλεύεται και ο άλλος ασθενής, που κάνει εισαγωγή το πρωί και βρίσκεται στην αναμονή, περιμένοντας να αδειάσει το κρεβάτι, να δικαιούται να φάει.
Με βάση και το νέο οργανισμό (άλλαξε δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια) οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και η εντατικοποίηση της εργασίας σπάει ρεκόρ. Λείπουν 100 νοσηλευτές, περίπου 100 διοικητικοί υπάλληλοι, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνικοί, κ.λπ., και περίπου 20 γιατροί.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 2012, προβλέπονταν 12 θέσεις παθολόγων - ογκολόγων. Με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν, ο αριθμός των οργανικών μειώθηκε σε 10 και αυτή τη στιγμή εργάζονται στο νοσοκομείο 7.
Το γναθοχειρουργικό τμήμα κινδυνεύει να κλείσει, καθώς οι δύο γιατροί που απέμειναν, συνταξιοδοτούνται το Δεκέμβρη. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί καθώς από 5 οι γυναικολόγοι μειώθηκαν στους 2. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές, που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές.
Επίσης, μία αίθουσα των χειρουργείων δε λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.
Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών συρρικνώθηκε και ο προληπτικός έλεγχος. Ενδεικτικά το τμήμα μαστού λειτουργεί πλέον μόνο 3 μέρες τη βδομάδα και ο χρόνος αναμονής για τα ραντεβού έφτασε τον ένα (1) χρόνο.
Εξάλλου, ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί αν και έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνει σύντομα, η κάμερα PET-CT, και έως τώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο παραμένει χαλασμένος ο αξονικός και οι ασθενείς εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση από τον αξονικό του τμήματος ακτινοθεραπείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι σύντομα θα εγκατασταθεί ο αξονικός. Ταυτόχρονα, διαρρέονται πληροφορίες ότι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο και ένας επιπλέον γραμμικός επιταχυντής με χορηγία του Ιδρύματος «Νιάρχος». Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι σχεδιάζεται η λειτουργία του τμήματος ακτινοθεραπείας από ιδιώτες εργολάβους της Υγείας.
Μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το τμήμα κυτταροστατικών λειτουργεί χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και η διάλυση των φαρμάκων γίνεται εμπειρικά από τους νοσηλευτές, οι οποίοι δεν έχουν τις αντίστοιχες γνώσεις ούτε έχουν εκπαιδευτεί.
Επιπλέον, μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν παραδοθεί σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας).