Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Δήμαρχοι ΣΥΡΙΖΑ: Τύφλα να 'χουν οι κυβερνητικοί.



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Στην πολιτική των μνημονίων, της «ακραίας λιτότητας» και των «κυβερνήσεων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών» έριξαν τις ευθύνες τους για την ανεργία και την υποβάθμιση των υπηρεσιών στους δήμους, 10 δήμαρχοι που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Οι δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ν. Ιωνίας, Περάματος, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Χαλανδρίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, στάθηκαν στη δική τους διαχειριστική πρόταση. Ομως, ακόμα και σε αυτή, πέρα από τις γενικότερες αυταπάτες που σπέρνει (όπως έσπερνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το «25 ψηφίζεις, 26 φεύγουν»), βάζουν κριτήρια, φτιάχνουν κατηγορίες εργαζομένων σε υπηρεσίες, με μόνο γνώμονα την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Εστιάζοντας μόνο στα «μνημόνια», κρύβουν τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επικρατούν στους δήμους και που τώρα κατακεραυνώνουν. Μιλούν για «κίνημα ανατροπής» που δήθεν δημιουργούν σαν ένα «μεγάλο πρώτο βήμα για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση», αλλά εναποθέτουν τη συνέχεια στη «μεγάλη κυβερνητική πολιτική ανατροπή», σε μια αλλαγή της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τους ίδιους δημάρχους που υπερασπίστηκαν και υπερψήφισαν τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ («Κοινωνικές Επιχειρήσεις») σε δήμους και Περιφέρεια, παραχωρώντας δομές Αθλητισμού, Πολιτισμού και κοινωνικές δομές, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Και που τώρα εμφανίζονται να καταγγέλλουν αυτό ακριβώς που χτες υπεράσπιζαν, ως πίεση, δήθεν, από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Με την πρότασή τους θέτουν θέμα «αναίρεσης της απαγόρευσης πρόσληψης του αναγκαίου, μόνιμου και εποχικού, προσωπικού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι και που εμποδίζονται να αποδώσουν ουσιαστικά στους δημότες τους. Μέτρο που δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση». Δηλαδή, ζητάνε να προσληφθούν τόσο μόνιμοι, όσο και συμβασιούχοι σε υπηρεσίες με ανταποδοτικά τέλη - όπως είναι ο καθαρισμός και τα απορρίμματα - με πρόσχημα, όπως είπε και ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, το ότι «δεν μας δίνουν προσωπικό να προσλάβουμε, όσοι παίρνουμε ανταποδοτικά τέλη, και θα κρινόμαστε από τους συμπολίτες μας ότι δεν θέλουμε να προσφέρουμε μια σειρά από υπηρεσίες».
Ζητάνε, δηλαδή, να ενισχυθεί η εισπρακτική πολιτική των δήμων, όπως ακριβώς απαιτεί η κυβέρνηση και ενστερνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των λαϊκών οικογενειών. Και σε αντίθεση με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ζητούν την εφαρμογή των προσλήψεων ένα προς πέντε (ένας προσλαμβανόμενος ανά πέντε αποχωρούντες) «για τις υπόλοιπες μη ανταποδοτικές υπηρεσίες». Δεν βλέπουμε, πού μπορεί να διαφωνήσει η κυβέρνηση μαζί τους...