Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: «Κουβέντα να γίνεται» η μέχρι τώρα τακτική της



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Δεν είναι τα στοιχεία που λείπουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά η πολιτική βούληση τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής
Η παρελκυστική τακτική των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης απέναντι στη διεκδίκηση του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις αποτυπώνεται και στο «έργο» της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπως επιβεβαιώθηκε και με τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την προχτεσινή της συνεδρίαση.
Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή θα έπρεπε μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη να έχει παραδώσει στη κυβέρνηση ολοκληρωμένο πόρισμα με συγκεκριμένα στοιχεία για τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει στον ελληνικό λαό το γερμανικό κράτος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτό που αποφασίστηκε ήταν να παραταθεί η «ζωή» της Επιτροπής μέχρι τις 30 Μάρτη, για να συνεχίσει την ... «αναζήτηση στοιχείων», να διοργανώσει μέχρι το Γενάρη ένα «διεθνές συνέδριο» όπου θα κληθούν επιστήμονες οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι και διάφοροι άλλοι προκειμένου να αποφανθούν για το ζήτημα και να «κλείσει» συναντήσεις, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, με το γερμανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Στη προχτεσινή συνεδρίαση, μάλιστα, είχε κληθεί ο Διευθυντής και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ELPO), του οποίου η «προσφορά» προς την Επιτροπή ήταν η «δέσμευσή» του να συμβάλει στη διενέργεια του συνεδρίου και στη γνωστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του όλου θέματος.
Οχι σε παρελκυστικές τακτικές και δηλώσεις που πάνε αλλού τη συζήτηση
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, πρόβαλε ξανά την απαίτηση να ξεκαθαριστεί αν τελικά η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση ή όχι να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Παρόλο που δε θέτουμε πρόβλημα», τόνισε, «για την εκδήλωση, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις διαβλέπουμε τη γνωστή παρελκυστική τακτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, για να μη θέσει το μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές τονίσαμε, το θέμα δεν είναι τα στοιχεία που λείπουν. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και θα λέγαμε όχι μόνο της κυβέρνησης, αφού και οι πρόσφατες δηλώσεις Γλέζου με τις αναφορές για επενδύσεις γερμανικών μονοπωλίων στην Ελλάδα, πάνε αλλού τη συζήτηση».
Πρόσθεσε πως «η κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων, για άλλη μια φορά τονίζουμε, δεν είναι μελετητική επιτροπή. Χρειάζεται σε σύντομο χρόνο να προχωρήσει στη δράση της και να καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, η οποία άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία της διεκδίκησης από την κυβέρνηση της Γερμανίας.
Εχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και από τη συντριβή του φασισμού. Καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από καμιά κυβέρνηση, είτε μονοκομματική είτε συγκυβέρνηση, δεν έκανε βήμα για τη διεκδίκηση. Μιλήσαμε πολλές φορές γι' αυτό το πρόβλημα. Πριν 4 χρόνια σε Επίκαιρη ερώτησή μας, η απάντηση υπουργού ήταν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μίλησε για "τυχόν" διεκδικήσεις και λέει ότι θα ψάξει τα στοιχεία. Το υπουργείο Πολιτισμού θα ψάξει να βρει ποια πολιτιστικά μνημεία εκλάπησαν. Η Τράπεζα της Ελλάδας μας έκανε εδώ ανάλυση του πληθωριστικού χρήματος της Κατοχής. Τελικά η λογική τους είναι κουβέντα να γίνεται».