Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ -ΕΥΟΣΜΟΥ: Οι γονείς απαιτούν λύσεις στα προβλήματα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
Κινητοποίηση στην πλατεία του Ευόσμου, με αίτημα την άμεση επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης αλλά και την κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, πραγματοποίησαν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου «Αριστοτέλης» και η Ενωση Γονέων Ελευθερίου - Κορδελιού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Σύλλογοι Γονέων του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και άλλοι φορείς του δήμου.
Απαίτησαν την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων ώστε να σταματήσουν οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε υπεράριθμα τμήματα και σε αίθουσες από γυψοσανίδες που έχουν δημιουργηθεί σε υπόγεια, διαδρόμους, γυμναστήρια, εργαστήρια, σε αίθουσες ΚΙΒΟ.
Κατήγγειλαν τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία. Τον παραγκωνισμό των μαθητών των ειδικών σχολείων. Την ελλειμματική χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Τους κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών.
Απαίτησαν δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Αμεση τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία για την κάλυψη των κενών. Πλήρη λειτουργία των τμημάτων ολοήμερου, ένταξης, ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας. Διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων από την πολιτεία για την αποζημίωση των χαρακτηρισμένων οικοπέδων ως χώρων σχολικής στέγης. Αμεση ανέγερση στο δήμο δύο Δημοτικών Σχολείων, ενός Γυμνασίου, ενός Λυκείου, ενός Σχολείου Ειδικής Αγωγής και 2 Νηπιαγωγείων. Κανένας μαθητής χωρίς τα στοιχειώδη: Σπίτι, τροφή, ρεύμα, νερό, θέρμανση.

Σοβαρά κτιριακά προβλήματα
Τα προβλήματα σχολικής στέγης είναι οξυμένα στο δήμο. Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ημιυπόγεια, σε καταστήματα, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια στεγάζονται σε χώρους που είχαν ανεγερθεί για να λειτουργήσουν πνευματικά κέντρα, γυμναστήρια.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στα συστεγαζόμενα 4ο, 15ο και 22οΔημοτικά Σχολεία Ευόσμου, όπου φοιτούν συνολικά 882 μαθητές. Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε για 12θέσιο Λύκειο. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε στην αυλή Γυμναστήριο, του οποίου οι μισοί χώροι τελικά έγιναν αίθουσες διδασκαλίας. Γίνονται μαθήματα σε 6 υπόγειες αίθουσες, σε δύο αίθουσες κατασκευασμένες με γυψοσανίδες σε χώρο διαδρόμων και σε 4 αίθουσες προκάτ σε απόσταση 700 μέτρων από το κεντρικό κτίριο. Το 2014 προστέθηκαν άλλοι δύο οικίσκοι με χρήση αιθουσών στο χώρο του παραρτήματος του 22ου Δημοτικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναλογεί περίπου 1 τ.μ. αυλής για κάθε μαθητή! Επίσης, το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Τα 20ό - 27ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου στεγάζονται σε λυόμενο κτίσμα του 1978 με στέγη από λαμαρίνα. Οταν βρέχει το νερό στάζει στις αίθουσες και εισέρχεται μέσω των καλωδιώσεων με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια νηπίων και εκπαιδευτικών. Από το 2005 υπάρχουν έγγραφα των νηπιαγωγών που εξηγούν την επικινδυνότητα του κτίσματος.
Οι γονείς απαιτούν την άμεση ανέγερση τουλάχιστον δύο δημοτικών σχολείων και συγκεκριμένα του 24ου Δημοτικού Σχολείου, που ενώ ιδρύθηκε το 2006 δεν έχει έδρα και φιλοξενείται στο Γυμναστήριο Ευόσμου. Στην επέκταση του δήμου πάνω από την περιφερειακή οδό, ζητούν να ανεγερθούν το 25ο Δημοτικό Σχολείο, το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο.
Επίσης, διεκδικούν την ανέγερση σχολικών κτιρίων σε όλα τα χαρακτηρισμένα οικόπεδα του δήμου όπως: Το 17ο Δημοτικό Ευόσμου, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, το 3ο Ειδικό Σχολείο για ΑμεΑ και το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου.