Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΜΙΑΣ" Αναντίστοιχο με τις λαϊκές ανάγκες το τεχνικό πρόγραμμα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Πρόγραμμα μεγάλης λιτότητας, φτωχό και αναντίστοιχο των προβλημάτων της πόλης και των αναγκών του λαού, χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με ανακοίνωσή της, το τεχνικό πρόγραμμα δήμου Λαμίας. Δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα περιοχών της υπαίθρου και συνοικισμών της πόλης, όπως αυτά της ύδρευσης, οδοποιίας, δημοτικού φωτισμού, αποκομιδής απορριμμάτων, συγκοινωνίας, αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, έργων αποχέτευσης, συντήρησης και επέκτασης του πράσινου και των χώρων παιδικής αναψυχής. Περιοχές ενταγμένες στο σχέδιο πόλης ή σε άμεση επαφή με αυτό στερούνται έργων υποδομής που ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προσφέρει.
«Ολα αυτά που χρειάζονται θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τους πίνακες αναγκαίων έργων. Αλλά "μπαίνουν στο ψυγείο". Δεν αποτελούν για τη δημοτική αρχή αντικείμενο διεκδίκησης, αφού πολιτικά συμφωνεί με τη θυσία του λαού για να ξεπεράσει την κρίση του το κεφάλαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως συμπληρώνει, από το σχεδιασμό που επελέγη, λείπουν πρωτοβουλίες που θα ενίσχυαν την παραγωγική δραστηριότητα στην πόλη, μιας και έχει μεγάλες εκτάσεις για αγροτική καλλιέργεια, χώρους για κτηνοτροφία. Παραμένει ακλόνητη η λογική ιδιωτικοποίησης και συμβάσεων παραχώρησης, για τις ιαματικές πηγές και το αεροδρόμιο, για τη βιομηχανική περιοχή και το βιοτεχνικό πάρκο. Δεν προβλέπεται κανείς νέος βρεφονηπιακούς σταθμός, καμία πρωτοβουλία για μια ουσιαστική και μεγάλη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, για την αγροτική οδοποιία και τη διαχείριση των δεκάδων χειμάρρων γύρω από την πόλη.
Δημιουργία εντυπώσεων
Στην καλλιέργεια εντυπώσεων αποσκοπεί η πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Λαμίας για δημοψήφισμα σχετικά με τα διόδια. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», η πρόταση που κατέθεσε η εν λόγω παράταξη για δημοψήφισμα στο δήμο δεν αποσαφηνίζει ακριβώς το αίτημα, την κατάργηση όλων των διοδίων, κάποια μείωσή τους ή την διασφάλιση των παράδρομων για τους φτωχούς και της εθνικής οδού για όσους έχουν οικονομική δυνατότητα. «Η έλλειψη συγκεκριμένης τοποθέτησης διευκολύνει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση.
Και διευκρινίζει: «Με τη γνώμη ενός τέτοιου, ακόμη και μεγαλύτερου εύρους δημοψηφίσματος δεν μπορούν να ακυρωθούν, σαν κρατική μεθοδολογία κατασκευής μεγάλων έργων, οι Συμπράξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα και οι Συμβάσεις Παραχώρησης». Καταλήγοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει: «Το απαράδεκτο μέτρο των διοδίων καθώς και άλλες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από συντονισμένους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων, που θα αμφισβητούν το σύνολο των πολιτικών που διασφαλίζουν και υπηρετούν την ολιγαρχία του πλούτου και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα απορρίπτουν κάθε συνδιαλλαγή και συμβιβασμό με τους υπερασπιστές των συμφερόντων των μονοπωλίων, διεκδικώντας την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».