Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ενα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
Την ιδιωτικοποίηση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, του τομέα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών σηματοδοτεί το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), τα οποία διαχειρίζεται το μεγάλο κεφάλαιο, καλούνται να αυξήσουν την εισφορά τους στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από το 2 στο 3% των εσόδων τους, κάτι που σημαίνει πως θα μεγαλώσουν και τα χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες.
Παράλληλα, εκπρόσωποι αγοράς, ανακυκλωτές αλλά και ΜΚΟ μπαίνουν στην επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα ασχολείται «επί θεμάτων εναλλακτικής διαχείρισης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων». Οπως τονίζει το υπουργείο, εισάγονται διατάξεις που εξασφαλίζουν τον «υγιή ανταγωνισμό», ενώ θεσπίζει υποχρεωτική χωριστή συλλογή τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).
Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για μια φιλολαϊκή διαχείριση των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ), τονίζοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων που μεταξύ άλλων προβλέπει:
Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός και, με βάση αυτόν, να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες όπως: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης. Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ. Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς. Την πλήρη αποκατάσταση των εκατοντάδων μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών και όχι την απλή επιχωμάτωσή τους, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, που θα παίρνουν υπόψη την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.