Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ:Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



Τη νέα συρρίκνωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και τις επόμενες διαθεσιμότητες-απολύσεις θέλει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να ντύσει με τον μανδύα της «αξιολόγησης», της  νομιμοφάνειας και της «αναγκαιότητας».
Αυτή την προσπάθεια υπηρετεί το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ζήτησε από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να αξιολογήσουν τις δομές τους, ακολουθώντας βέβαια τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και οδηγίες του.
Το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ σαν ουδέτερο
ζήτημα, κρύβοντας ότι η όποια εναρμόνισής τους θα υπηρετεί τους στόχους του  Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2018», των Μνημονίων διαρκείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
δηλ. θα συμβαδίζει με μειώσεις στις δαπάνες για προσλήψεις προσωπικού, για υπερωριακή απασχόληση, για προμήθειες, με ιδιωτικοποιήσεις κ.α. και θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών, την αδυναμία κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών.

Η ζητούμενη αξιολόγηση των δομών έρχεται σαν συνέχεια των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών αποφάσεων για το προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση και όσων περιγράφονται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική  Μεταρρύθμιση 2014-2016». Πατάει στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και όσα αυτός επέφερε με την  κατάργηση οργανικών θέσεων, το παραπέρα χτύπημα στη σταθερή δουλειά, την  προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας.
Για όλα αυτά η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ιδιαίτερα οι  παρατάξεις Συνδικαλιστική  Ανατροπή/ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε  κουβέντα. Για άλλη μια φορά επέλεξαν να υιοθετήσουν την αστική κριτική  προσέγγιση του «Διοικητικού Επιμελητηρίου» (ΔΕΕ), και ούτε λίγο ούτε πολύ μας  λένε ότι φταίει η μεθοδολογία που θέλει το υπουργείο εσωτερικών να ακολουθήσει  και η αναξιοπιστία του αξιολογητή!! Κι αν τα αλλάξουμε αυτά μπορεί να έχουμε  μια «καλή» αξιολόγηση, με αυτήν την εξουσία, με αυτό το θεσμικό πλαίσιο!! Το πρόβλημα  για αυτούς βρίσκεται «στο θεωρητικό πλαίσιο, που έθεσε η κυβέρνηση και η ΚΕΔΕ», το ότι «είναι γενικόλογοι οι τομείς αξιολόγησης», και ότι δεν «είναι σαφής ο σκοπός, τα κριτήρια και τα δεδομένα»!!.  Όπως και για την  αξιολόγηση των προσώπων ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΔΕΕ θεωρούν  ως αγκάθι στην εφαρμογή της αξιολόγησης το ότι δεν έχουν εκπονηθεί από όλους  τους ΟΤΑ Επιχειρησιακά Σχέδια και ότι δεν έχει μέχρι τώρα υλοποιηθεί ο νόμος  3230/2004 περί στοχοθεσίας στις δημόσιες υπηρεσίες!!! Υιοθετούν δηλ.  επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι μέχρι τώρα δεν γινόταν αξιολόγηση.  Για την ταμπακιέρα κουβέντα...
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο «εξορθολογισμός στη διάρθρωση των οργανωτικών δομών»  των ΟΤΑ, που ζητάει η κυβέρνηση σημαίνει  καταργήσεις, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, όπως επιτάσσει και η Ε.Ε. για λογαριασμό των καπιταλιστών. Εξάλλου πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν σε σύμπραξη με φορείς του ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, καθώς, όπως είπε, «οι ιδιωτικοί φορείς  μπορούν, στενά συνεργαζόμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προσφέρουν»!!! Να  προσφέρουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και των  κερδοφορία βέβαια εννοεί ο υπουργός... Για αυτό μιλάει για «άντληση πόρων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ», γιατί θέλει οι ΟΤΑ και μέσα από την  προσαρμογή των δομών τους και τους νέους οργανισμούς τους να μπορούν να υλοποιούν  προγράμματα της Ε.Ε., να κατευθύνουν δηλ. χρήματα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θέλει ΟΤΑ ικανούς να διαχειριστούν τους ΚΑΠ ή την ΣΑΤΑ, γιατί ξέρει -όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο σχέδιο του νέου κρατικού  προϋπολογισμού- ότι αυτοί συνεχώς θα μειώνονται.
Η αναφερόμενη «βελτίωση διαχείρισης πόρων» σημαίνει αποδοχή των κουτσουρεμένων ΚΑΠ, προώθηση της λογικής της σχέσης «κόστους-οφέλους», της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας. Για να λειτουργήσουν ακόμα και στο ελάχιστο τις υπηρεσίες τους οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να βάλουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βαθιά το χέρι στην τσέπη, λέει με άλλα λόγια η κυβέρνηση.
Η «αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού» αντικατοπτρίζει τα «Σχέδια Στελέχωσης» της κυβέρνησης, αυτά που είδαν το φως πριν αρκετούς μήνες και αυτά τα επικαιροποιημένα, που θέλει να φτιάξει το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι 15-12-2014 και τα οποία θα βασίζονται στις τωρινές αξιολογήσεις δομών των ΟΤΑ. «Αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού» σημαίνει απολύσεις, ΙΔΑΧ κ.α., «αξιολόγηση» προσώπων και «κινητικότητα», ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των Προγραμμάτων και των ΚΟΙΝΣΕΠ, παραπέρα χτύπημα της σταθερής δουλειάς και της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στην καθαριότητα, το πράσινο κλπ. Ένα τέτοιο «σύγχρονο διοικητικό μοντέλο» θέλουν να φτιάξουν με τους νέους οργανισμούς, ενσωματώνοντας όλες τις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, της απαγόρευσης των προσλήψεων και γενικά όλου του αντεργατικού τους οπλοστασίου.

  • Απορρίπτουμε την «αξιολόγηση δομών και προσώπων», γιατί είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αστικού κράτους και των καπιταλιστών, που υπηρετεί.
  • Απαιτούμε να σταματήσουν οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, οι Συμπράξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. 
  • Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Να σταματήσει ο λεγόμενος επανέλεγχος των ΙΔΑΧ.
    Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Θέλουμε υπηρεσίες των ΟΤΑ που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς χαράτσια, τροφεία και τέλη. 

Απαντάμε αγωνιστικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ε.Ε. Διεκδικούμε τη ζωή που δικαιούμαστε.