Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ: Συνέντευξη Τύπου από τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Σταμέλο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 23 Νοέμβρη 2014
Εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της Καισαριανής να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ώστε ως δημοτική αρχή να κάνει πράξη το σύνθημα «Δήμος, στήριγμα στην πάλη του λαού, όχι διαχειριστής της κεντρικής πολιτικής σε βάρος του», απηύθυνε ο Ηλίας Σταμέλος υποψήφιος Δήμαρχος, ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής 30 Νοέμβρη.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Ηλίας Σταμέλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είχε προαναγγείλει από τις 21 Μάη, ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των εκλογών, ότι θα καταθέσει ένσταση. Είχαμε ηθική υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε, αφού για μία ψήφο δεν περάσαμε στο δεύτερο γύρο.
Θέλουμε να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που στον πρώτο γύρο είχαν κάνει άλλη επιλογή, να επιλέξουν το ψηφοδέλτιό μας, κρίνοντας τη συνέπειά μας. Δεν λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Στην Καισαριανή υπάρχει εμπειρία: Οταν διοίκησαν το δήμο κομμουνιστές, όπως ο Μανωλίδης, ο Μακρής, ο Κατημερτζης, ένωσαν το λαό στην πάλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Ετσι θα κάνουμε κι εμείς ως συνέχεια αυτών των διοικήσεων. Οι Καισαριανιώτες μάς ξέρουν όχι μόνο από το παρελθόν, αλλά και από τις μάχες που δίνουμε καθημερινά σήμερα.
Δε θέλουμε σήμερα να δημιουργήσουμε αυταπάτες, ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Το λέμε καθαρά: Τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί απέναντί μας έχουμε μια πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης και τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, προωθώντας αντίστοιχες πολιτικές στην Τοπική Διοίκηση. Γι' αυτό στο σύνθημά μας λέμε "ψήφισε για δήμο στήριγμα στην πάλη του λαού".
Δίπλα στα λαϊκά προβλήματα
Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στην Καισαριανή. Η κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα μπορεί να περιγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα. Πριν από λίγες μέρες στην Οικονομική Επιτροπή συζητήθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί φάνηκε η θέληση της σημερινής διοίκησης. Το προσχέδιο είναι αντιγραφή του προϋπολογισμού του 2014, δηλαδή της προηγούμενης αρχής. Εμείς προτείναμε ο δήμος να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στα στρώματα που υποφέρουν. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις προτάσεις που κάναμε:
-- Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για τους μακροχρόνια άνεργους και τους άπορους.
-- Οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κάτω από ένα εισόδημα να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
-- Σε άλλες κατηγορίες προτείναμε δραστική μείωση.
Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι "αυτές οι ρυθμίσεις δεν επιτρέπονται από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, άρα θα μας επιστρέψουν πίσω τον προϋπολογισμό". Ομως, κατά τη γνώμη μας, έτσι πρέπει να ανοίξει η αντιπαράθεση. Να κινητοποιηθεί κόσμος, όπως έγινε και σε άλλους δήμους με πλειοψηφία τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Να ανοίξουμε μέτωπο με την κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό και καταψηφίσαμε την πρότασή τους. Ετσι βλέπουμε τη διεκδίκηση λύσεων σε ζωτικά προβλήματα της πόλης και έτσι αποτυπώνεται και η κατεύθυνση των αντιπάλων μας.
Οι αντίπαλοί μας ισχυρίζονται ότι έχουν το πλεονέκτημα του ότι στη διοίκηση της Περιφέρειας είναι η κυρία Δούρου, επομένως θα διευκολυνθούν στη συνεργασία λόγω του ότι είναι στο ίδιο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ). Καταρχήν, η κυρία Δούρου έκανε το ίδιο πράγμα με το σημερινό δήμαρχο και υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο: ψήφισε τον προϋπολογισμό του προηγούμενου περιφερειάρχη, Σγουρού, που προβλέπει 27.000.000 ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες του ποδοσφαίρου και 1.000.000 για αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης, απέκλεισαν τη "Λαϊκή Συσπείρωση" από τη συμμετοχή στο φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπράττοντας με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Σήμερα (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα εισηγείται κονδύλι 5.500.000 ευρώ για προώθηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, ο κύριος Κοντόσταυλος έχει κάνει σημαία την κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Είναι ενδεικτική η στάση τους με το γήπεδο "Μ. Κρητικόπουλος". Παραχωρήθηκε χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οταν το έφεραν για συζήτηση, το καταγγείλαμε και το καταψηφίσαμε. Στην επιχειρηματολογία τους ότι έτσι θα εξασφάλιζαν έσοδα για τη συντήρηση του σταδίου, απαντήσαμε ότι δεν μπορεί αθλητικοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη νεολαία να παραχωρούνται σε ΠΑΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα και να μην είναι ανοιχτοί για ερασιτεχνικές ομάδες. Οσον αφορά τα χρήματα που δήθεν θα εξασφαλιστούν, απαντήσαμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική διοίκηση για να αθλούνται δωρεάν τα παιδιά της πόλης, αντί στο όνομα του κόστους να παραχωρούμε τα πάντα.
Εχει προκύψει το θέμα της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας. Αυτό είναι θετικό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, με τις εξής προϋποθέσεις: Φθηνό εισιτήριο, δωρεάν για τους εργαζόμενους το πρωί που πηγαίνουν στη δουλειά τους, όπως επίσης για ανέργους, μαθητές, φοιτητές. Ξέρουμε ότι η χάραξη του ΜΕΤΡΟ δε γίνεται για την ικανοποίηση κυρίως των λαϊκών αναγκών, αλλά για να εξυπηρετηθούν γενικότεροι σχεδιασμοί στην Αττική όπως η χωροθέτηση εμπορικών κέντρων κ.λπ. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ΜΕΤΡΟ στην Καισαριανή, έχει αργήσει, όμως βάζουμε και σχετικές διεκδικήσεις: Ο σχεδιασμός των σταθμών να παίρνει υπόψη του την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και όχι την εξυπηρέτηση αναπτυξιακών συμφερόντων. Γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να μπει φρένο στις βλέψεις για το Σκοπευτήριο και το "Τρίγωνο". Για παράδειγμα, παράλληλα με την ενδεχόμενη κατασκευή σταθμού στην "Ανω Καισαριανή", δεν μπορεί από περιοχή χαμηλής εμπορικής χρήσης, με κατοικίες, να μετατραπεί σε χώρο υψηλής δραστηριότητας. Επίσης, ο σχεδιασμός πρέπει να προωθηθεί παράλληλα με τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος: Η κεντρική λεωφόρος της πόλης είναι και έξοδος της Αττικής Οδού. Υπάρχουν σχέδια για το άνοιγμα δεύτερου δρόμου. Με το ΜΕΤΡΟ αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Πρέπει λοιπόν να παρθούν μέτρα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν πήραν μέτρα.
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της Καισαριανής, ανεξάρτητα του τι επιλογή έκαναν στον πρώτο γύρο, να εκτιμήσουν τις θέσεις μας και τη δράση μας, τη σταθερότητά μας. Να πάνε στην κάλπη έχοντας στο μυαλό τους την πείρα τους. Να στηρίξουν το συνδυασμό μας ώστε να γίνει πράξη το σύνθημά μας: "Δήμος, στήριγμα στην πάλη του λαού, όχι διαχειριστής της κεντρικής πολιτικής σε βάρος του"».
Προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, ο Ηλ.Σταμέλος είπε:
«Υπάρχει τρομακτική έλλειψη προσωπικού και στην καθαριότητα και στις κοινωνικές δομές. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση μεθοδεύει με αυτόν τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, θέλουν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις στους δήμους και προσθετικά σε αυτό λειτουργεί η "αξιολόγηση". Είναι ένα μέτρο που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων κόσμου. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μόνιμο προσωπικό σε όλες τις δομές του δήμου. Αυτό είναι προς όφελος και των δημοτών και των εργαζομένων. Ξέρουμε τις απαγορεύσεις. Αρα θα είναι ζήτημα διεκδίκησης και όχι "επιστολών", όπως κάνουν πολλοί δήμαρχοι. Μαζί με το κίνημα να ανοίξουμε τέτοιο μέτωπο. Είναι στοιχείο πάλης.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τι λένε; Μόνιμο προσωπικό μέσω ανταποδοτικών τελών και για τις υπόλοιπες ανάγκες να εφαρμοστεί "1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις". Μα αυτό είναι το αντεργατικό όπλο της κυβέρνησης. Δηλαδή ένα κομμάτι του δήμου να είναι μόνιμο και ένα κομμάτι με εποχική δουλειά λες και υπάρχει εργασία εποχική στο δήμο. Για τις προσλήψεις προσωπικού, απαιτείται μόνιμος αγώνας. Αν είσαι όμως με την ΕΕ που δε θέλει σταθερή εργασία, θα διεκδικείς μόνο στα λόγια».
Σε ερώτηση σχετικά με τα πεντάμηνα προγράμματα, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και την αναστάτωση που προκλήθηκε με τους παιδικούς σταθμούς, απάντησε: «Αν είχαμε εμείς τη διοίκηση του δήμου, θα ανοίγαμε τις δομές, θα κρατάγαμε τους εργαζόμενους όσο είχαν σύμβαση και θα παλεύαμε για μόνιμες θέσεις δουλειάς. Δε θα επεκτείναμε την ΚΟΙΝΣΕΠ. Γιατί όταν παραλαμβάνεις μία κατάσταση ή πρέπει να κλείσεις δομές ή μεταβατικά να τις λειτουργήσεις προκειμένου να πας σ' αυτό που θέλεις».
Δ.Π.