Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015: Ταξικό εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των μονοπωλίων



Αρχισε χτες η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Η στρατηγική σύγκλιση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε χτες κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε αυτά τα πλαίσια, η συγκυβέρνηση επιχείρησε να αποδείξει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός που κατέθεσε αποτελεί βήμα προς την (καπιταλιστική) «ανάπτυξη», ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι το τρέχον αντιλαϊκό διαχειριστικό μείγμα μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο, προτάσσοντας το δικό του μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης με στήριξη των «υγιών» εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ, με την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του, Ν. Καραθανασόπουλου, ανέδειξε με συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός «είναι ένας ταξικός προϋπολογισμός» και, όπως όλοι οι προϋπολογισμοί των αστικών κυβερνήσεων, «αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους». Ανέδειξε ότι αποτυπώνει τη νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, δηλαδή το μνημόνιο διαρκείας που αφορά όλα τα κράτη - μέλη της και επιβεβαιώνει ότι και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης η άγρια αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχίζεται γιατί αυτό προϋποθέτει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Ολα αυτά κάνουν ξεκάθαρο ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει «φάει τα ψωμιά του», «δεν παίρνει γιατρειά και γιατροσόφια» και οι λαοί πρέπει «να ξεμπερδεύουν» μ' αυτό.

Ενδεικτικά, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, θριαμβολόγησε ότι «έχουμε δημιουργήσει βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη». Εθεσε ως «προϋπόθεση» για να συνεχιστούν τα «δειλά της βήματα», την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην Υγεία και την Παιδεία προκειμένου να προσελκυστούν «ιδιωτικές επενδύσεις», καθώς επίσης «ομαλότητα, πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή», διαμηνύοντας στους εργαζόμενους «τα κεφάλια μέσα», προσθέτοντας ότι «δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδας στο πεζοδρόμιο».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός εισηγητής, Ευκ. Τσακαλώτος, συσκοτίζοντας τη ρίζα της κρίσης και τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής, έκανε λόγο για «κυβερνήσεις των μνημονίων που ήταν η συνέχεια του πελατειακού συστήματος» και «οικονομικά λάθη και στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα»! Εξωραΐζοντας το ρόλο της ΕΕ, σημείωσε πως οι «μειώσεις μισθών και οι περικοπές δαπανών στην Υγεία παραβιάζουν σειρά άρθρων της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».
Προαπαιτούμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε την κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής, καθώς ο προϋπολογισμός «προβλέπει επιπλέον αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων κατά 520 εκατ. ευρώ περίπου και άλλα 930 εκατ. ευρώ προβλέπει από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Αρα περίπου 1,45 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μία νέα αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα υπόσχεται στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις, ότι θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή ποια θα είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα; Μόλις το 5,8% του συνόλου των φορολογικών εσόδων».
Αυτό σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 500 εκατ. ευρώ και την Παιδεία κατά 300 εκατ. ευρώ, «γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση, είτε μέσω της φορολογίας είτε μέσω της μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών για τη λαϊκή οικογένεια», σημείωσε.
«Συμπερασματικά, αυτός ο προϋπολογισμός», τόνισε, «είναι ένας ταξικός προϋπολογισμός και επί της ουσίας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι αποτελεί ένα εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Τα παίρνει δηλαδή από το λαό για να στηρίξει, να ικανοποιήσει, να διαμορφώσει εκείνο το περιβάλλον που ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλίων, τις ανάγκες του κεφαλαίου».
Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει, σημείωσε, είναι ότι «ακόμα και σε συνθήκες ανάπτυξης θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική, τώρα, στο όνομα να διατηρήσουμε την ανάπτυξη. Οτι, θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση ως προϋπόθεση της ανάπτυξης, είναι ένα προαπαιτούμενο που δεν το θέτει η τρόικα ούτε καν η κυβέρνηση, αυτό το προαπαιτούμενο το θέτουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, για να είμαστε ακριβείς για το τι λέμε».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θεωρεί μονόδρομο την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ, δεν φτάνει ούτε καν στο σημείο να αμφισβητήσει τη νέα οικονομική διακυβέρνηση, δηλαδή το μνημόνιο διαρκείας (...) Δεν αμφισβητεί το ρόλο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τη δράση τους. Μιλάει για υγιή επιχειρηματικότητα. Θέλει να διαμορφώσει, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα θέλει να πάρει και κρατική στήριξη μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Τόνισε ότι πραγματικά υπάρχει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και είναι αυτός που έχει καταθέσει στο λαό το ΚΚΕ και προβλέπει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ. «Είναι μια πρόταση ρεαλιστική, ριζικά διαφορετική και άμεσα υλοποιήσιμη. Είναι ρεαλιστική γιατί είναι η μοναδική που συμφέρει σήμερα τις ανάγκες του λαού. Είναι υλοποιήσιμη γιατί εξαρτάται από τον ίδιο τον λαϊκό παράγοντα, αν θελήσει να την επιβάλει. Οσο πιο γρήγορα το αποφασίσει τόσο πιο γρήγορα αυτή η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί».