Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Με επικύρωση οδηγίας της ΕΕ οι απολύσεις στους ΟΤΑ - Η ομιλία του Χρ. Κατσώτη

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 23/10/2014 - 14:50
Με τη συζήτηση κατ' άρθρο, ολοκληρώθηκε χτες Πέμπτη η συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου οι διατάξεις ενσωματώνουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δημόσιο τομέα, προκειμένου αυτός να προσαρμοστεί πλήρως στις επιταγές του κεφαλαίου, ενώ με πρόσχημα την «αξιοκρατία και τη διαφάνεια» στρώνει το δρόμο για νέα «σφαγή» σε βάρος των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στους ΟΤΑ.
Σήμερα, Παρασκευή θα γίνει στην Ολομέλεια ξεχωριστή συνεδρίαση για τις 11 (!) τροπολογίες του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον έλεγχο της «γνησιότητας» των βεβαιώσεων, όπως της ασφαλιστικής κάλυψης και πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων από το 1994 έως σήμερα, δηλαδή σε βάθος 20ετίας. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων κυρίως στους ΟΤΑ, που τους ανάγκασαν δήμαρχοι και κυβερνήσεις να δουλεύουν για ένα διάστημα ακόμα και ανασφάλιστοι. Δηλαδή, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, «αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα».
Εκανε σαφές ότι: «Ως ΚΚΕ θεωρούμε κύριους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης τις κυβερνήσεις, τα διάφορα όργανα εξουσίας, το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα και όχι τους εργαζόμενους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβερνούν δημιούργησαν αυτόν το δημόσιο τομέα με πανσπερμία εργασιακών σχέσεων με βάση και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, κάτι που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τις άλλες δυνάμεις που λένε ότι θα κινηθούμε μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Απευθυνόμενος στην υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, απαίτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης για τα εξής: «Εκτός της απόλυσης όλων αυτών που από τον έλεγχο θα καταταχθούν στην κατηγορία των πλαστών δικαιολογητικών - που μπορεί να είναι και οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας - τι άλλο ζητάτε; Ζητάτε πίσω τις αποδοχές που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που παρείχαν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι; Ζητάτε αυτά τα χρόνια να μην είναι συντάξιμα για όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Τι είναι αυτό που θέλει η κυβέρνηση;».
Η Ε. Χριστοφιλοπούλου αντί απάντησης επιστράτευσε τον αποπροσανατολισμό και την επίθεση λέγοντας: «Ακουσα πάλι από το βήμα αυτό, με έναν ψηφοθηρικό λαϊκισμό εκτός ορίων, και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΚΕ τώρα, ότι η κυβέρνηση συνδέει και πάλι την αξιολόγηση με τις απολύσεις».
Ανάμεσα στα άλλα αντιδραστικά άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχουν και αυτά που προβλέπουν ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/37 δημόσια έγγραφα και δεδομένα τίθενται στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η παράδοση των δεδομένων του Δημοσίου στους επιχειρηματίες όχι μόνο ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας αλλά και «νέους δρόμους δυσκολιών για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ως νέοι τρόποι στέρησης προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών». Να σημειωθεί ότι αυτά τα άρθρα τα βρήκαν θετικά όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.