ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 23/10/2014 - 14:53

 Υπόμνημα για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή του Έβρου από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, θα καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Τρέλλης, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 23/10/2014 στο Νομαρχείο της ΠΕ Έβρου, όπου θα συμμετέχει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλος.
Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ ζητά να κηρυχθεί άμεσα η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παρατίθεται το υπόμνημα:
«ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς τον Υφυπουργό του ΥΠΑΑΤ κ. Π. ΚΤΗΝΟΚουκουλόπουλο
"Για τα κρούσματα ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που οδηγούν στην κατάρρευση της αιγοπροβατοτροφίας στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη".
Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ζωντάνεψε τον εφιάλτη του ιού της ευλογιάς. Οι έλεγχοι που συνεχίζονται, εντοπίζουν και αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των μολυσμένων αιγοπροβάτων, που οδηγούνται σε θανάτωση. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εστιών ευλογιάς στις εκτροφές αιγοπροβάτων στις περιοχές Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας δημιουργεί ερωτηματικά για την ποσοτική επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την αδυναμία μετακίνησής τους, από τους περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθιστώντας την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι σοβαρότατη νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα και έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις πρωτογενώς με τις θανατώσεις ζώων, καταστροφή ζωοτροφών, υλικών κ.ά.
Ταυτόχρονα, οι αποζημιώσεις που δίνονται από τις θανατώσεις των ζώων κυμαίνονται από 60 έως 100 ευρώ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν από 200 έως και 300 ευρώ. Οι δε ενισχύσεις που θα δοθούν με βάση την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2701/23-10-2013, αριθμός 3814/124910 και αφορούν μόνο την ΠΕ Έβρου) των 10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και το ύψος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 7.500 ευρώ είναι ψίχουλα, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές.
Ο κίνδυνος του ιού της ευλογιάς δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτάρκεια και ξοδεύονται κάθε χρόνο για εισαγωγές ζωοκομικών τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός και η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Περιφέρεια. H ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια σε καραντίνα, έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων.
Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι κτηνοτρόφοι από την  εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που αφορούν: 
- Την απουσία  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει ο ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα, ανεξαιρέτως, τα κοπάδια.
- Την ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
- Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για τη δραστική μείωση της παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος.
Τέλος  η ΕΕ και η συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα κάθε 6 ζώα, συνεπώς η απώλεια των ζώων από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.
  • Να γίνει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση των ανάλογων πόρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.
  • Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ευλογιάς σε τέτοια κλίμακα απαιτεί:
  • Kινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
  • Άμεση κινητοποίηση όλων των δήμων της Περιφέρειας και κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας καθώς και των αστυνομικών, πυροσβεστικών και άλλων αρχών.
  • Ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και των πολιτών για ευαισθητοποίηση στα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.
  • Τη στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού.
  • Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για τη μετακίνηση των κτηνιάτρων και των όποιων άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στη διαδικασία των ελέγχων.
  • Τη λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε δήμου ή περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και τη Δράμα κ.ά.).
  • Πρόγραμμα  ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει ο ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα, ανεξαιρέτως, τα κοπάδια.
  • Δωρεάν διανομή στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
  • Την έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσο καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι΄αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα ανάλογα με τη φυλή που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
  • Να παγώσουν για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της, τα χρέη προς τις τράπεζες, των εισφορών για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ καθώς και κάθε άλλο χαράτσι προς Εφορία άτοκα και να μην πληρωθούν για όλο αυτό το διάστημα τέλη προς τους Δήμους για ύδρευση των ζώων, βοσκοτόπια κλπ.
  • Να διασφαλιστεί για όλο αυτό το διάστημα και μέχρι να αντικατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο, η ενιαία ενίσχυση και οι εξισωτικές αποζημιώσεις.
  • Άμεσα να μπει σε λειτουργία το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με πρόσληψη του ανάλογου επιστημονικού προσωπικού και την προμήθεια του υπόλοιπου εξοπλισμού».