Να μην καταργηθούν τα Τμήματα της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε επτά περιοχές της χώρας που έχουν έντονη οικονομική δραστηριότητα και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
Στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση κατάργησε με Προεδρικό Διάταγμα τα τμήματα του ΣΕΠΕ σε Ημαθία, Χαλκιδική, Πέλλα, Σάμο, Αρκαδία, Ευρυτανία και Φωκίδα.
Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «η απόφαση αυτή δεν αποτελεί ''κεραυνό εν αιθρία'', είναι συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής που καθημερινά οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
Επίσης, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά προωθεί την ταξική συνεργασία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι μετά από ένα ατύχημα, συχνά υπάρχει προσπάθεια να μετατοπιστεί η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων ή των τεχνικών ασφαλείας.
O «ανθρωπισμός» των εργοδοτών
Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου αναλώθηκε σε διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα που έχει η πρόληψη στις συνθήκες της κρίσης. Ωστόσο, δικαιολόγησε την κατάργηση τμημάτων με το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, προκλητικά ανέφερε πως δεν αποδέχεται ότι οι εργοδότες είναι απάνθρωποι.
Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι χωρίς την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.
Όπως είπε, στην περίοδο της κρίσης, τα ατυχήματα περισσεύουν γιατί «κοστίζουν» τα μέτρα στους εργοδότες. «Οι εργοδότες είναι ασύδοτοι, είναι γνωστό. Δεν παίρνουν μέτρα, δεν τους νοιάζει για τη ζωή του εργαζόμενου, αν θα γυρίσει σπίτι του σώος και αβλαβής», σημείωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.700 εργαζόμενοι δε γύρισαν σπίτι τους την περίοδο 1999 - 2012.
Ο Χρήστος Κατσώτης απαίτησε επίσης να απεμπλακούν οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας από καθήκοντα άσχετα με το έργο τους, όπως ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, ώστε να μπορέσουν να προσανατολιστούν στο αντικείμενό τους.