Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές στη Χαλκιδική από τη βροχόπτωση

ΠΗΓΗ 902.gr  Δημοσίευση: Τετ, 29/10/2014 - 15:06
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τις καταστροφές στη Χαλκιδική εξαιτίας βροχόπτωσης.
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Καταστροφές στη Χαλκιδική εξαιτίας βροχόπτωσης.
Για ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν, έπειτα από βροχόπτωση, στην περιοχή της ΠΕ Χαλκιδικής, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη βροχή, που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους, στις 24-25 Οκτωβρίου 2014, είναι εκτεταμένες.
Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις, διαβρώσεις ρεμάτων και αποξηλώσεις ασφαλτόστρωσης. Το οδικό δίκτυο Βαρβάρας- Ολυμπιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς, αφού ο δρόμος έχει κοπεί στη μέση. Συγκεκριμένα, στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας - Κρανιάς - Ολυμπιάδας τα νερά της βροχής και οι χείμαρροι παρέσυραν το οδόστρωμα και μαζί δύο διερχόμενα αυτοκίνητα.

Κατολίσθηση σημειώθηκε και στο δρόμο της Ουρανούπολης. Ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου φερτές ύλες έκλεισαν ακόμη και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθιστώντας τη μετακίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Καταστροφές σημειώθηκαν και σε σπίτια, κινητά περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά στην Ιερισσό, τη Μ. Παναγιά και στο Παλαιοχώρι πλημμύρισαν οικίες και βιοτεχνικοί χώροι. Μεγάλο όμως είναι και το πλήγμα που δέχθηκαν οι αγρότες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ σημαντικές είναι και ζημιές στα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.
Οι κάτοικοι της περιοχής της ΠΕ Χαλκιδικής βιώνουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.
Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις στη Βουλή τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.
Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό και αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης.
Να κατασκευαστούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της ΠΕ Χαλκιδικής».