Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο νόμος για τα ρέματα οδηγεί σε νέες πλημμύρες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014

Σύμφωνα με επιστήμονες, τα ανοιχτά ρέματα μόνο στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 66% από το 1945, δηλαδή από 1.280 χλμ. που ήταν έχουν φτάσει 434 χλμ. Και από ρέματα ανοιχτά έχουν δεχτεί τόσες παρεμβάσεις που με δυσκολία μπορούν να κατευθύνουν τα νερά στη θάλασσα ή άλλους μεγάλους αποδέκτες.
Τον περασμένο Απρίλη, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε ο νόμος για τη «διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας» 4258/2014 (ΦΕΚ 94Α).
Ο νόμος ήρθε να διευθετήσει το νομικό πλαίσιο προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι που γίνεται φανερό μέσα από τις διατάξεις του, ορισμένες από τις οποίες είναι φωτογραφικές υπέρ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Μάλιστα, ιδιωτικοποιούνται και πλευρές της αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού επιτρέπεται κατ' εξαίρεση να πραγματοποιούνται και από ιδιώτες με δαπάνες έργα διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας - που σχετίζονται και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής - αφού πρώτα μεριμνήσουν για τη σύνταξη του φακέλου οριοθέτησης. Ταυτόχρονα, δίνεται πλήρης ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες να οριοθετούν, διευθετούν υδατορέματα, για το όφελός τους και όχι την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι ρυθμίσεις του νόμου αυτού ευνοούν τους καταπατητές, καταργούν την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, επιτρέποντας σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.