Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

«Πνίγηκαν» από την έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων - Ανακοίνωση του ΚΚΕ

 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 24/10/2014 - 20:42


 Σε ανακοίνωσή του για τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή αποδεικνύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους και τις περιφέρειες λαμβάνονται αποσπασματικά. Χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν βουλευτές του Κόμματος, όπως και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και 
αποζημίωσης των 
πληγέντων».


Ανοχύρωτη πόλη αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι η Αττική και ειδικά οι λαϊκές - εργατικές συνοικίες, στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. Σοβαρά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση αλλά και την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας σημειώνονται, παρότι η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη.
Πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, πτώσεις δέντρων και εγκλωβισμοί καταγράφονται σε δεκάδες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά για ακόμη φορά, τα μεγαλύτερα προβλήματα στις εργατουπόλεις. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τις 20.30 είχε δεχθεί πάνω από 500 κλήσεις για βοήθεια από Πειραιά, Νίκαια, Κερατσίνι, Καματερό, Πετρούπολη, Αιγάλεω, Δραπετσώνα, 'Ιλιον και Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα και Καλλιθέα, με αποτέλεσμα να επιχειρούν σε διάφορα σημεία 150 πυροσβέστες με 70 οχήματα. 
Στο Ίλιον, ρέματα που έχουν μπαζωθεί και έχουν μετατραπεί σε δρόμους, πλημμύρισαν, με τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους (Δείτε ΕΔΩ βίντεο). Σπίτια πλημμύρισαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Σε εξέλιξη, βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων από το υπόγειο γκαράζ ενός σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο υπόγειο υπάρχουν 10 - 15 σταθμευμένα οχήματα, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.  
Στο Περιστέρι έγιναν μεγάλες ζημιές στο βασικό οδικό δίκτυο - Θηβών, Πελασγίας, Παναγή Τσαλδάρη (Δείτε ΕΔΩ βίντεο από το Περιστέρι). Στην περιοχή Ρουπάκη στο Μπουρνάζι πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Σε Κηπούπολη, Χρυσούπολη, Νέα Ζωή, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, φτωχόσπιτα. Στο κτίριο του Συνδικάτου Οικοδόμων το νερό έφτασε το ένα μέτρο.
Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και στον Πειραιά (Παλαιά Κοκκινιά). Στην οδό Μπελογιάννη φρεάτια ξεχείλισαν. Πλημμύρισαν και οι εργατικές πολυκατοικίες στην Αγία Αννα στου Ρέντη, περιοχή ανοχύρωτη εντελώς καθώς απουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες του 902.gr), το νερό παρέσυρε τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε ένα κουβάρι ενώ  ο οδηγός του ενός κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή.
Στο Αιγάλεω, σύμφωνα με μαρτυρίες, πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Στην οδό Μυκηνών, μια ηλικιωμένη εγκλωβίστηκε από τα νερά στο ημιυπόγειο όπου διέμενε και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό της. Η ορμή του νερού ήταν τέτοια, λόγω της έλλειψης δικτύου ομβρίων υδάτων, που παρέσυρε αυτοκίνητα, μηχανάκια, αλλά και ψυγεία παγωτών και αναψυκτικών από τα περίπτερα, μεγάλες γλάστρες και τσιμεντένιες ζαρτινιέρες. Στην Ιερά Οδό στο ύψος του Μπαρουτάδικου, η κυκλοφορία διακόπηκε καθώς αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν λόγο του ύψους των νερών. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο
Στο Καματερό πλημμύρισε η περιοχή του Γεροβουνού, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης (Καματερού, Φυλής, Λαμπράκη, Αλεξάνδρας) είχαν μετατραπεί σε κανάλια που μετέφεραν φερτά και αδρανή υλικά. Στην περιοχή και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Φυλής και Καματερού, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Στο Μενίδι έπεσε ο τοίχος του στρατοπέδου Παπαστάθη στην οδό Φιλαδελφείας. Εξαιτίας βραχυκυκλώματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι μπάρες στη διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού του Μενιδίου, με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς. Στην οδό Κύπρου, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο,  που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.
Μεγάλα προβλήματα και στους δρόμους της Αθήνας, όπου ακινητοποιούνται αυτοκίνητα λόγω των συσσωρευμένων υδάτων. Σε αρκετά σημεία η οδός Θηβών είναι κλειστή, ενώ η Πυροσβεστική προχώρησε και σε απεγκλωβισμούς οδηγών, από τα σταματημένα αυτοκίνητα. Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι σε Πειραιά και Μενίδι
Προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ όπως έγινε γνωστό διεκόπη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοφτό- Καλάβρυτα.
Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Πειραιά -Ρέντη ενώ η αμαξοστοιχία IC 58 με αναχώρηση 16.18 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη έχει καθυστέρηση στο Μενίδι λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές.
Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο 
Υλικές ζημιές άφησε πίσω του ανεμοστρόβιλος που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες το Καλαμάκι Ζακύνθου.
Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους, ενώ σάρωσε ό,τι βρέθηκε στο πέρασμά του, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί.
Πτώση δέντρων στο δρόμο Τρικάλων - Πύλης 
Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο δρόμο Τρικάλων - Πύλης, όταν από τον αέρα και τη βροχή ψηλά και αιωνόβια δέντρα έπεσαν στο οδόστρωμα στο ύψος της γέφυρας του Καραβόπορου με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων, σε ώρα μεγάλης κυκλοφοριακής αιχμής. Ο Νομός Τρικάλων έμεινε για αρκετή ώρα ουσιαστικά κομμένος στα δύο.
Προβλήματα στην Τρίπολη 
Προβλήματα στην Τρίπολη και στην περιοχή της Σκυρίτιδας προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει από το πρωί την Πελοπόννησο.
Η έντονη βροχόπτωση και η καταιγίδα που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι ήταν η αιτία να προκληθεί καθίζηση στην περιφερειακή οδό της πόλης, σε σημείο που το προηγούμενο διάστημα γίνονταν έργα, με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο να πέσει μέσα στο χαντάκι που δημιουργήθηκε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί η οδηγός.
Η κυκλοφορία στο σημείο διακόπηκε, ενώ έσπευσε συνεργείο της ΔΕΥΑ Τρίπολης και άνδρες της Τροχαίας, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.
Επίσης στην περιοχή της Σκυρίτιδας και μεταξύ των χωριών Κερασιά - Βλαχοκερασιά, από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, έπεσαν κλαδιά δένδρων, τόσο στο οδόστρωμα, όσο και πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή ρεύματος. 
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 
Προβλήματα παρατηρήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Κλειστή είναι η γραμμή Σαλαμίνα - Πειραιάς, Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα και Καβάλα - Θάσος.
Τα πρώτα χιόνια
Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο Μιτσικέλι.
Χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, ντύθηκαν στα λευκά.
Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο, τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ τη νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.