Σε μαζικές κινητοποιήσεις καλούν οι ταξικές δυνάμεις για τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στον ΟΑΣΘ που την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού .
Σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Μεταφορών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στον ΟΑΣΘ είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης πολιτικής που τσακίζει τη ζωή όλων των εργαζομένων και σηματοδοτεί ακόμα πιο αρνητικές εξελίξεις για το πλαίσιο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών.
Συγκεκριμένα σε εφαρμογή μπαίνουν από την Τετάρτη 1 του Οκτώβρη μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, ενώ τα ήδη τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο θα στέλνονται στις εφορίες για να πληρωθούν 5πλάσια και να οδηγηθούν στα ταμεία ως δημόσιο έσοδο. Επίσης κόβονται και τα δρομολόγια μετά τις 12 το μεσάνυχτα .
Το εισιτήριο μιας μόνο μετακίνησης αυξάνεται από 0,80 λεπτά σε 1 ευρώ. Των δυο μετακινήσεων από τα 0,90 λεπτά στα 1,20 ευρώ και περιορίζεται η χρονική του διάρκεια από τα 90 λεπτά στα 70 λεπτά. Τριών μετακινήσεων 1,50 ευρώ, τεσσάρων μετακινήσεων 2 ευρώ το οποίο θα ισχύει και για τις γραμμών που εξυπηρετούν τους 9 δήμους του Επαρχείου Λαγκαδά.(Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ από 1η Οκτώβρη)
Το ΠΑΜΕ, σημείωσε εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ο Λεωνίδας Στολτίδης, καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ που έχει ως βασικό κριτήριο το κέρδος μέσα από την τιμή του εισιτηρίου και ταυτόχρονα τη μείωση του κόστους (εργατικό, υποδομές - στόλος κλπ.). Υπερασπίζεται την αρχή ότι η αστική συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό, απαιτώντας σύγχρονες, ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνές μεταφορές μέσω ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών, που να είναι στην υπηρεσία του λαού.
Συνδέοντας τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ με το πρόγραμμα δίμηνης αγωνιστικής καμπάνιας ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική και διεκδίκησης αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των εργαζομένων και της νεολαίας απεύθυνε κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε σωματείο, τις οργανώσεις των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολουμένων, τις Επιτροπές Ανέργων να ενωθούν κάτω από το κεντρικό σύνθημα «Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». (Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την εισήγηση του Λεωνίδα Στολτίδη).
Στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ και στη στάση της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του Σωματείου στάθηκε στη συνέχεια ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ (ΔΑΣ) και μέλος της Γραμματείας Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΜΕ.