Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πολλαπλά προβλήματα στη μεταφορά μαθητών

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014

Στον «αέρα» βρίσκεται σε πολλές περιοχές η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Στην Αττική, άγονοι κρίθηκαν μία σειρά διαγωνισμοί που αφορούν την Ανατολική Αττική, όπου δεν υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες, ενώ πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Στο μεταξύ, οι λεωφορειούχοι δήλωσαν ότι αποσύρουν τις προσφορές τους προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το σύνολο των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στα σχολεία, αφού δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για την κάλυψη των αναδρομικών δύο μηνών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά τους πρέπει να αποφασίσουν οι Περιφέρειες μέσω του οργάνου τους να διαθέσουν επιπλέον το ποσόν των 5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, γιατί, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους των γονιών τους από το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να βάλει χρήματα λόγω «μνημονιακών δεσμεύσεων».

Ακόμα και αυτές τις μέρες - και ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τις 11 Σεπτέμβρη - γίνονται διαγωνισμοί για τη μεταφορά μαθητών.

Αυτό το καθεστώς των συμβάσεων επικρατούσε για χρόνια και πάντα το Σεπτέμβρη είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα με τις μετακινήσεις μαθητών. Επιπλέον, φέτος, ξεκίνησε η εφαρμογή της ΚΥΑ 24001/2013 («Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες»), που μεταξύ άλλων καθορίζει εξωφρενικές χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να έχουν δικαίωμα μεταφοράς τα παιδιά. Στο διάστημα του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα μεσολάβησαν και άλλες ρυθμίσεις, που δίνουν τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης των δρομολογίων από την Περιφέρεια και για διενέργεια διαγωνισμών χωρίς τα χιλιομετρικά όρια της ΚΥΑ κυρίως για τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου οι διαγωνισμοί είχαν αποβεί άγονοι.

Κοινός παρονομαστής στις όποιες ρυθμίσεις και στα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών είναι η αντιμετώπισή της ως επιχειρηματικής συμφωνίας με ιδιώτες αντί για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα που θα λειτουργεί μόνιμα και θα μεταφέρει δωρεάν και με ασφάλεια όλους τους μαθητές που το έχουν ανάγκη, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.