Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα Σχολική Χρονιά: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗ ΖΩΗ


 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ "ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΏΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014


Βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη μιας καινούριας σχολικής χρονιάς. Η καπιταλιστική κρίση έχει βάλει γερά τη σφραγίδα της στο χώρο της εκπαίδευσης πρώτα απ’ όλα με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, αλλά και με τις αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου, με τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ταξικού σχολείου, με την προσπάθεια μεγάλο μέρος των μαθητών – των λαϊκών στρωμάτων -  να στραφεί στην κατάρτιση και τη μαθητεία – τζάμπα εργασία. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου, αλλά πάγιος προσανατολισμός εδώ και χρόνια της ΕΕ, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε μια σειρά χώρες.

Στην προσχολική αγωγή

Το δικαίωμα του κάθε παιδιού να πάει δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς δεν είναι εξασφαλισμένο. Μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ εξασφαλίζουν μια θέση χωρίς τροφεία ( ακόμη και αυτοί συζητιέται να δίνουν ένα ποσό). Την ώρα που γράφτηκε το άρθρο αυτό δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ και δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία για το πόσα παιδιά έγιναν δεκτά στους παιδικούς του δήμου Θέρμης. Αν σκεφτεί όμως κανείς ότι εκατοντάδες μητέρες δεν δικαιούνται το ΕΣΠΑ ή δεν έγιναν δεκτές, καταλαβαίνει πως οι οικογένειες αυτές σε συνθήκες κρίσης πρέπει να δίνουν τροφεία 110 ευρώ το μήνα για να πάει το παιδί τους στον παιδικό. Από την άλλη σε πολλούς παιδικούς οι εκπαιδευτικοί είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με ο, τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά και τους ίδιους.

Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η χρονιά ξεκινά με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. 23.000 κενά εκπαιδευτικών δίνει το υπουργείο, ενώ έχει ήδη δηλώσει ότι τουλάχιστον 3000 κενά δεν θα καλυφθούν. Ελλείψεις θα εμφανιστούν και στα σχολεία της περιοχής μας.

Πολλά προνήπια δε θα γίνουν δεκτά στα Νηπιαγωγεία, αφού ο αριθμός είναι μικρός και η επιλογή γίνεται με κλήρωση.

Σε αρκετά σχολεία θα είναι πιο έντονο φέτος το κτιριακό πρόβλημα που χρονίζει με αίθουσες προκάτ, υποσυντηρημένα κτίρια και μαθήματα σε ακατάλληλες αίθουσες στους διαδρόμους.

Λειψά θα είναι και φέτος τα χρήματα που θα φτάσουν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων αν κρίνει κανείς από το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και για άλλη μια χρονιά θα ζητηθεί από τους γονείς να πληρώσουν για να καλύψουν την τρύπα.

Είναι σχεδόν σίγουρο, με βάση και τη νέα ΚΥΑ,  πως για άλλη μια χρονιά δεν θα υπάρχουν από την έναρξη των σχολείων λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών. Στο δήμο μας  που σε όλες τις βαθμίδες μεταφέρονται εκατοντάδες μαθητές το πρόβλημα θα είναι πολύ έντονο και θα χρειαστούν αγώνες για να δοθεί έστω μια προσωρινή λύση.

Το «νέο λύκειο» με την πανελλαδική τράπεζα θεμάτων από την Α Λυκείου έχει ως στόχο να πετάξει χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών έξω από το λύκειο, να τα στείλει από τα 15 στην κατάρτιση και τη τζάμπα δουλειά – μαθητεία, μεγαλώνει την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών από την παραπαιδεία. Αυτό έγινε τον Ιούνιο με τα τεράστια ποσοστά μετεξεταστέων και μένει να δούμε και τι θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Ενέργειες

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όλο το Σεπτέμβριο περιοδεύουν στους χώρους εκπαίδευσης, συζητούν με τους εργαζόμενους και τους φορείς, την Ένωση Γονέων, και συμβάλουν και μέσα από τη συμμετοχή τους σε φορείς στο να ασκηθεί πίεση και να αναπτυχθούν αγώνες, ώστε να επιλυθούν προβλήματα. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, συνολικά το λαό της περιοχής μας, να μη δεχθεί αυτή την κατάσταση, να αγωνιστεί, να διεκδικήσει.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Ούτε ένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Κατάργηση των τροφείων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται ως ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ή με άλλη σχέση ελαστικής εργασίας.
  • Χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του Κράτους και της Τοπικής Διοίκησης
  • 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά.
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά. Καμία επιχειρηματική δράση στην Παιδεία.
  • Δε θα σταματήσουν αν δεν ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης και ανατροπής.
  • Αν δεν ανατρέψουμε κυβέρνηση-αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα αν δεν ανατρέψουμε την εξουσία-δικτατορία των μονοπωλίων και της Ε.Ε. Το σίγουρο είναι ένα: Όσο θα εφαρμόζεται η πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, τα προβλήματά μας θα γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικά, η ζωή μας θα χειροτερεύει. 
  • Μη περιμένεις φιλολαϊκή λύση και προοπτική, με εναλλαγές κυβερνήσεων στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ε.Ε. Γύρισε την πλάτη σε παλιούς και νέους κυβερνητικούς "σωτήρες".

                                         Λύση και προοπτική υπάρχει!

Nα υψώσουμε το ανάστημά μας, με ενωμένο, ταξικό – ανυποχώρητο αγώνα, απαιτώντας εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τα πράγματα. Προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας είναι μια άλλη πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης.

Που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που θα σπάσει τα δεσμά της Ε.Ε. και των μονοπωλίων. Που θα μετατρέψει σε κοινωνική-λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που παράγεται.

Μόνο έτσι μπορεί να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας προοπτικής θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το σαράκι της ανεργίας και των απολύσεων, θα έχουμε δωρεάν σχολεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά, θα έχουμε δωρεάν γιατρούς, φάρμακα, παιδικούς σταθμούς, σταθερή μόνιμη δουλειά, ελεύθερο χρόνο και διακοπές για όλους. Μια τέτοια προοπτική πρέπει να υπηρετούν οι αγώνες μας σήμερα.  Για αυτό και σε μια τέτοια προοπτική πρέπει να εντάσσονται οι αγώνες να αποσπάσουμε λύσεις ανακούφισης σήμερα.