Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Μορφωτικές - πολιτιστικές προτάσεις για αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη




 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2014



Μια νέα αξιόλογη πρωτοβουλία που αφορά το ρόλο του εκπαιδευτικού στο σχολείο και ακουμπάει στην «καρδιά» της παιδαγωγικής του λειτουργίας, αναπτύσσει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Κάτω από τον τίτλο «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» ξεδιπλώνει ένα πλήθος μορφωτικών και πολιτιστικών προτάσεων για εκδηλώσεις, αλλά και για συζήτηση μέσα στο μάθημα, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη με τους μαθητές τους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Οι προτάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://www.edupame.gr) και μάλιστα είναι ανοιχτές για εμπλουτισμό και προβληματισμό. Κάθε καλοπροαίρετος εκπαιδευτικός μπορεί, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα, να στείλει επιπλέον προτάσεις, να μιλήσει για τη δική του προσπάθεια κ.τ.λ.

«Αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη στο πέρασμα των αιώνων. Το κλασικό προοδευτικό βιβλίο, η ταινία, η μουσική που αφήνει στην παιδική και νεανική ψυχή ανεξίτηλα τα σημάδια της, που ενεργοποιεί στη δράση», εξηγεί το ΠΑΜΕ για αυτή την πρωτοβουλία, προτρέποντας τους εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν μορφές που θα εμπλέκουν ενεργά τους μαθητές δίνοντάς τους ερεθίσματα για πρωτοβουλία, καθώς ένας από τους στόχους αυτής της προσπάθειας είναι: «Η ίδια η μαθητική νεολαία να κάνει βήματα στη συλλογική δράση και να εμπιστευτεί τη δύναμή της, αυτή της οργανωμένη πάλης δίπλα στο λαϊκό κίνημα».

Ετσι, ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ ένα πλήθος ιδεών προς αξιοποίηση, κατανεμημένων ανά μήνα και απλωμένων σε θεματολογία σχετική με ιστορικές επετείους (κι όχι μόνο τις επίσημες αργίες), με την ίδια τη σχολική ζωή (π.χ. μαθητικές εκλογές, διακοπές των Χριστουγέννων κ.ά.) και με την αξία της γνώσης και της επιστήμης.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να μένουμε αδρανείς και παθητικοί


Οπως χαρακτηριστικά λέει το ΠΑΜΕ απευθυνόμενο προς τους εκπαιδευτικούς για αυτή την πρωτοβουλία:

«Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς φιλοδοξούμε να κάνουμε μια νέα αρχή σε ένα πολύ σημαντικό καθήκον: Μέσα από τη δράση μας, το ρόλο μας μέσα στην τάξη, στο μάθημα, να υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας. Να κάνουμε τους μαθητές μας μορφωμένους, αγωνιστές.

Γι' αυτό, απευθυνόμαστε σε όλους τους εκπαιδευτικούς που κατανοούν το μέγεθος της επίθεσης στο νου και την ψυχή των μαθητών μας, συνειδητοποιούν το μερίδιο ευθύνης που έχουμε.

Θεωρούμε ότι κάθε καλοπροαίρετος δάσκαλος και καθηγητής, κάθε τίμιος παιδαγωγός, κάθε αγωνιστής εκπαιδευτικός, κάθε συνάδελφος που θέλει "να δει τον ήλιο να σηκώνεται λίγο ψηλότερα", πρέπει να δώσει τη μάχη αυτή. Υπάρχει πλειάδα τέτοιων ανθρώπων και ας μην έχουμε την ίδια αντίληψη σε όλα τα ζητήματα.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, προτείνουμε τρόπους, πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και ανοίγουμε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για μια πολιτιστική μορφωτική παρέμβαση με προσανατολισμό στη μαθητική νεολαία, με διάρκεια και σταθμούς, με την αξιοποίηση μορφών τέχνης και πολιτισμού.

Φιλοδοξούμε, μέσα από μια συστηματική μορφωτική πολιτιστική παρέμβαση, να κάνουμε κοινωνούς τους μαθητές μας με τις πιο ριζοσπαστικές αξίες και ιδανικά, τις πιο πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις του λαϊκού κινήματος.

Γιατί αυτός είναι πραγματικός παιδαγωγός. Αυτός που από ηθική και αισθητική άποψη μπολιάζει τις ψυχές των παιδιών με τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, του δίκιου των λαών. Είναι αυτός που ενσαρκώνει και εμπνέει στα παιδιά τον αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στους άδικους πολέμους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Που συμβάλλει με την αγωνιστική του στάση στην απόρριψη των προτύπων της υποκουλτούρας, της εγκληματικότητας, της καταστολής, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και γενικότερα της σαπίλας του καπιταλισμού.

Είναι εύκολος αυτός ο δρόμος; Όχι! Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα που τα δίνει όλα για να φτιάξει ένα σχολείο που θα αναπαράγει το σκοταδισμό, το ψέμα, την ιστορική διαστρέβλωση. Ένα σχολείο που τελικά απαξιώνει τη γνώση, αποθεώνει τον ανταγωνισμό. Έχουμε απέναντί μας τη λεγόμενη "αξιολόγηση" που θέλει να μας ελέγξει πιο στενά για το τι και πώς διδάσκουμε μέσα στην τάξη.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Ομως σε αυτούς που έτυχαν πολλά πρέπει να κάνουν και πολλά!

Έχουμε συνείδηση ότι οι εκπαιδευτικοί που θα εμπλακούν σε μια τέτοια προσπάθεια έρχονται σε σύγκρουση με την κατεύθυνση του σχολείου. Χρειάζεται καλή και έγκαιρη προετοιμασία, πλατιά σύνδεση με γονείς και μαθητές, άνοιγμα στη γειτονιά, έτσι ώστε, όπου είναι δυνατόν, αυτές οι εκδηλώσεις να δένονται ζωντανά και με τα λαϊκά προβλήματα στην ευρύτερη κοινότητα της περιοχής, του δήμου, με την παρουσία και δράση των μαζικών λαϊκών φορέων κ.λπ.».

«Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης»


Πολύμορφα ξεδιπλώνεται η καμπάνια αλληλεγγύης με συγκινητική ανταπόκριση από τους μαθητές


Η εικόνα του μικρού κοριτσιού που ψάχνει τα βιβλία της στα ερείπια του βομβαρδισμένου σπιτιού και όλα όσα μαρτυρά για τη ζωή των παιδιών της Παλαιστίνης, «μπαίνει» στα σχολεία, γίνεται αφετηρία συζήτησης, προβληματισμού και έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης.

Ο λόγος για την καμπάνια αλληλεγγύης «Ενα τετράδιο για παιδιά της Παλαιστίνης» που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), της FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών), σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών. Στο πλαίσιό της, συγκεντρώνονται τετράδια, μολύβια, γόμες, γραφική ύλη κ.ά., στα γραφεία των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, που στέλνονται στη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, ενώ αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής για την καμπάνια αλληλεγγύης θα μεταβεί στην Παλαιστίνη για να παραδώσει τη βοήθεια που θα συγκεντρωθεί.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν με τους μαθητές μας για τα πραγματικά αίτια του άδικου πολέμου ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, για το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων να έχουν πατρίδα, ενάντια στην κατοχή και εισβολή του Ισραήλ, για το δικαίωμα των λαών να παλεύουν με όλους τους τρόπους, ενάντια στους δυνάστες τους, να οργανώσουν εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πρωτόβουλες δράσεις.

Την πρωτοβουλία υιοθέτησαν ήδη μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, που μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν φτάσει τα 29. Μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης». Οπως λέει στο «Ρ» η πρόεδρός του Νινέττα Αλτάνη, «είναι - απ΄ την πρώτη στιγμή - εντυπωσιακή η ανταπόκριση των παιδιών. Πέρα απ΄ το ότι είναι ενημερωμένα για το θέμα των Παλαιστινίων και της Γάζας και αντιλαμβάνονται αυτόματα το νόημα της αφίσας και της φωτογραφίας, δεν προλαβαίνουμε να τους το πούμε κι αυτά ανταποκρίνονται. Σε μερικές περιπτώσεις και πριν τους το πούμε. Απ΄ την αφίσα». Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «ήδη στο ΔΣ του Συλλόγου μας αποφασίσαμε να μπουν κούτες στις τάξεις για ένα διάστημα όπου τα παιδιά θα ρίχνουν τα υλικά που έφεραν. Να εκδώσουμε αφίσα του Συλλόγου. Να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο των Παλαιστινίων για να περιοδεύσουμε μαζί στα σχολεία και να μιλήσει στους δασκάλους και στους μαθητές. Να παρακολουθήσει ο Σύλλογος τη θεατρική παράσταση "Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη», σημειώνει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «στην πορεία οι συνάδελφοί μας θα "γεννήσουν" κι άλλες ιδέες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρεται και σε μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που αρνούνται να μοιραστεί το υλικό στους γονείς ή ενοχλούνται από την αφίσα, δηλώνοντας ωστόσο ότι «επειδή μεγαλύτερη σημασία για τον κάθε εκπαιδευτικό και τον κάθε άνθρωπο, έχει η ανάγκη των παιδιών της Γάζας κι η προθυμία των παιδιών της χώρας μας, η απάντησή μας στις όποιες προκλήσεις θα είναι ότι δυναμώνουμε και θα κλιμακώσουμε την καμπάνια».

«Ο καθένας μας ας αγοράσει και ας στείλει ένα τετράδιο στα παιδιά της Παλαιστίνης», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Οπως αναφέρει στο «Ρ» ο πρόεδρός του, Κώστας Παπλωματάς, «η έκκληση αυτή του Συλλόγου, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν μια μικρή ανάσα στο σοβαρό πρόβλημα των παιδιών της Παλαιστίνης. Αλλωστε, ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά πως στα πλαίσια της αλληλεγγύης πολλοί άνθρωποι επέζησαν μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες. Ετσι, όλοι μας έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και ειδικότερα τα ταξικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, σήμερα στις ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού, αύριο όπου χρειαστεί». Σημειώνει επίσης ότι «τούτη την ώρα, που η επιχείρηση μιθριδατισμού κατάντησε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη 15η είδηση, αυτή είναι η ώρα απέναντι στη διπλωματία των δακρυσμένων κροκοδείλων να αντιπαραταχτεί η ανθρωπιά του λαϊκού παράγοντα. Να εντείνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης, για λευτεριά και πατρίδα».