Μαζική κινητοποίηση διεκδίκησης μέτρων στήριξης των ανέργων, πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη οι Λαϊκές Επιτροπές Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παύλου Μελά.
Οι εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους, η χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς κ.ά. Απαίτησαν ακόμα από τη δημοτική αρχή να σταθεί στο πλευρό του λαϊκού κινήματος για την απόκρουση της αντιλαϊκή επίθεσης με έργα και όχι με λόγια.
Η απάντηση του δημάρχου στα παραπάνω συγκεκριμένα αιτήματα ήταν γενική κι αόριστη αφού υποσχέθηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», «δεν περνάνε όλα από το χέρι μας» κ.τ.λ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας υπάρχει αποθεματικό (!) 4 εκατομμυρίων ευρώ και άρα περιθώριο για ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών των ανέργων.

Με δεύτερη παρέμβαση, οι Λαϊκές Επιτροπές έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Επισήμαναν την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, που φτάνει στο σημείο τα παιδιά στα ολοήμερα τμήματα να τρώνε κρύο φαγητό ελλείψει τραπεζοκόμων αλλά και την τραγική έλλειψη νηπιαγωγών που οδήγησε το 21ο νηπιαγωγείο να ενημερώσει τους γονείς του κλασσικού τμήματος να μην φέρνουν για μερικές μέρες τα παιδιά σχολείο! Την ίδια ώρα κάποιοι διευθυντές ζητάνε έως και 30 ευρώ από τους γονείς για λειτουργικές δαπάνες των νηπιαγωγείων, αφήνοντας κατά μέρος και τα τελευταία προσχήματα περί δημόσιας δωρεάν παιδείας.
Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, αναφέρθηκε ότι συντελέσθηκε πραγματική σφαγή με εκατοντάδες παιδιά να μένουν εκτός, ειδικά στους βρεφικούς σταθμούς.
Απέναντι σε αυτά η δημοτική αρχή, αρκέστηκε να πει ότι  «είχαμε 1.200 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς και χωρητικότητα 800 παιδιά» χωρίς όμως να αναφέρει έστω ένα χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος, με σχέδιο ανάπτυξης υποδομών και προσωπικού.
Για τα νηπιαγωγεία: Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος «ένιψε τας χείρας του» για τα χρήματα που ζητάνε οι διευθυντές, λέγοντας ότι δεν έδωσε εντολή για κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να πάρει θέση επί της ουσίας του ζητήματος. Για τους τραπεζοκόμους επικαλέστηκε την περσινή εμπειρία όπου το πρόβλημα λύθηκε το... Φλεβάρη και μάλιστα με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ, ενώ για το ζήτημα του 21ου νηπιαγωγείου θεώρησε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τον υπερβάλλοντα ζήλο της δασκάλας που δέχτηκε να κρατάει το τμήμα μέχρι να καλυφθεί η θέση, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα, ενώ είπε ότι τα κενά θα καλυφθούν όταν οι εκπαιδευτικοί φύγουν από τα γραφεία και μπουν στην εκπαίδευση. Τη στιγμή δηλαδή που ακόμα και το υπ. Παιδείας παραδέχεται τα κενά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλου Μελά δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να προσληφθούν εκπαιδευτικοί αλλά να μετακινηθούν αυτοί που είναι σε διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίοι όμως ούτως ή άλλως είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Στην ίδια συνεδρίαση, πραγματοποίησε παράσταση και το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης ζητώντας να καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και το προσωπικό  μαζί με τις αρμοδιότητες να μεταφερθούν στο Δήμο. Το συνδικάτο ζήτησε ακόμα από το Δήμο να καταδικάσει την «αξιολόγηση» και τις επικείμενες απολύσεις στους ΟΤΑ.
Οι Λαϊκές Επιτροπές στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και καλούν τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα θέση στήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων, αφήνοντας τα μισόλογα «ναι μεν αλλά» που ακούστηκαν σήμερα και ακυρώνουν ακόμα και αυτές τις ελάχιστες προεκλογικές υποσχέσεις.
Τις επόμενες ημέρες οι Λαϊκές Επιτροπές θα συνεχίσουν να οργώνουν τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς της περιοχής οργανώνοντας τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.