Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Εκθέσεις ιδεών...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Εκθεση ...ιδεών επιπέδου νηπιαγωγείου θυμίζει η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «Διεθνή Ημέρα Ειρήνης» στις 21 Σεπτέμβρη.
Γράφει, για παράδειγμα, ότι «οι σύγχρονες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών». Δεν γράφει όμως ότι αυτές οι απειλές δεν έρχονται από τον ουρανό αλλά από τις αντιθέσεις ανάμεσα σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες καπιταλιστικών κρατών που ανταγωνίζονται για το μοίρασμα των αγορών. Κουβέντα δεν κάνει γι' αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπου συμμετέχει η Ελλάδα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λπ.
***
Γράφει, επίσης, ότι «σημειώνεται παγκοσμίως αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με βαρύτατο κόστος για τις κοινωνίες και τα οξύτατα προβλήματά τους». Δεν γράφει, όμως, το λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό. Δεν γράφει, για παράδειγμα, για τις συμμαχικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μιας χώρας σε αυτές τις συμμαχίες. Δεν γράφει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σημαίνει συγκεκριμένο κόστος σε εξοπλισμούς, «ειρηνευτικές» αποστολές στο εξωτερικό, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με ανταλλάγματα βεβαίως για το ελληνικό κεφάλαιο.

Γράφει ότι «επείγει (...) μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική κυβερνητική πολιτική» και ότι «το μέλλον της χώρας μας (...) συνδέεται αδιάρρηκτα με την ουσιαστική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας». Δεν γράφει, όμως, ότι φιλειρηνική πολιτική με το κεφάλαιο να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει, δηλαδή ότι οι «λύκοι» δεν θα γίνουν «πρόβατα». Δεν γράφει, επίσης, πως η περιβόητη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας (άλλος ένας κοινός στόχος με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που λένε πως θέλουν να διώξουν), σημαίνει ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και των επιδιώξεών του στην ευρύτερη περιοχή...
Γράφει ότι, «δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας - όπως και οι προηγούμενες - απουσιάζει πλήρως από το πεδίο των διεθνών πρωτοβουλιών για την υπόθεση της ειρήνης». Για να μη γράψει ότι η σημερινή, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, συμμετέχει όπου την καλεί το συμφέρον της τάξης που εξουσιάζει.
***
Γράφει, ακόμα, πως «δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Αλλά δεν γράφει ότι κοινωνική δικαιοσύνη στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε ότι ο ίδιος τον καπιταλισμό θέλει να υπηρετήσει από αναβαθμισμένη θέση. Εξ ου και τα ακατάσχετα διαπιστευτήρια.
Και ενώ γράφονται όλα αυτά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ - τολμούν να αρθρογραφούν συκοφαντώντας το ΚΚΕ ότι δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία του λαού. Γιατί σύμφωνα με τους αρθρογράφους του ΣΥΡΙΖΑ το αν θα σωθεί ο λαός ουδεμία σχέση έχει με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης! Ολα αυτά, δηλαδή, που θα μείνουν ακόμα και αν φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που θα καθορίζουν τη ζωή του... όσα ψίχουλα και αν τάξει, όσες φούσκες και αν πει περί «ειρήνης» ο ΣΥΡΙΖΑ για να τον ξεγελάσει. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα που δηλώνει πως δεν θα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του η αντιμετώπιση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ...

Β.