Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αρκαδίας: Να παρθούν μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αρκαδίας, με Ερώτησή της προς τον Περιφερειάρχη.
Τονίζει ότι οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση. Σε όλες αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση που αποτελεί νέο βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων με την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.
Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά πλήττουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας.
Στην Ερώτηση, ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τονίζει:
«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός και η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. H ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια σε καραντίνα, έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων.
Ερωτάστε:

  1. Τι θέση παίρνετε για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης, τι θα κάνετε για να πάρουν πίσω κυβέρνηση και ΕΕ αυτή την απόφαση;
  2. Τι εικόνα υπάρχει για τις συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού στη Πελοπόννησο, τι μέτρα παίρνετε για την καταπολέμησή του και για ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων;
  3. Πώς τοποθετείται η Περιφέρεια στα πιο κάτω αιτήματα των κτηνοτρόφων, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 21 Σεπτέμβρη 2014, στην Τρίπολη;
Αιτήματα:
  • Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.
  • Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία, σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου, των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο».