Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης



 Παρέδωσε στον Παλαιστίνιο πρέσβη το κείμενο αλληλεγγύης που συνυπογράφουν 38 οργανώσεις - μέλη της ΠΔΟΓ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
 Την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Μαρουάν Τουμπασί. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, παρέδωσε στον πρέσβη την κοινή Διακήρυξη με την οποία η ΟΓΕ και δεκάδες οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλουν την επίθεση του κράτους και του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα αλλά και τη στήριξη που παρέχουν στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης ΗΠΑ και ΕΕ.

Η πρωτοβουλία της ΟΓΕ ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό βρήκε σημαντική απήχηση και μέχρι στιγμής το κείμενο έχουν υπογράψει 38 γυναικείες οργανώσεις, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Με το κοινό τους κείμενο οι γυναικείες οργανώσεις απαιτούν:
Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους. Να λυθεί το πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Ανεξάρτητο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η Μ. Στεφανίδη αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ να συμβάλουν στη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, από κοινού με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως και στα σχέδια της ΠΔΟΓ να οργανώσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη. Διαβεβαίωσε ότι τα βάσανα του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας θα εξακολουθήσουν να απασχολούν καθημερινά τη δράση της ΟΓΕ. Οπως επισήμανε, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι όρος και προϋπόθεση για ένα ειρηνικό μέλλον για τους λαούς. Τέλος, εξέφρασε το θαυμασμό για τον αγώνα που δίνει και την αντοχή που δείχνει ο λαός της Παλαιστίνης, και ιδιαίτερα οι γυναίκες του, διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις της ΟΓΕ θα εξακολουθήσουν να στέκονται στο πλευρό τους.
Ο παλαιστίνιος πρέσβης ευχαρίστησε την ΟΓΕ για την αλληλεγγύη που εκφράζει ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι γνωστή η στήριξη της ΠΔΟΓ στους λαούς που καταπιέζονται από τον ιμπεριαλισμό. Συνόψισε τα βάσανα που αντιμετωπίζει ο λαός της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κατοχή, τους εποικισμούς, τις επιθέσεις του στρατού, αλλά και το μίσος και το ρατσισμό που καλλιεργεί εναντίον του το κράτος του Ισραήλ. Υπογράμμισε πόσο απαράδεκτοι είναι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι η σφαγή που έχει εξαπολύσει αποτελεί «άμυνα» και ότι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλειά του, τη στιγμή που το κράτος αυτό κατέχει εδώ και δεκαετίες παλαιστινιακά εδάφη. Εξήγησε πως είναι το ίδιο που δεν επιθυμεί την εκεχειρία.
Και οι δύο πλευρές στιγμάτισαν τη στάση και της ελληνικής κυβέρνησης που συνάπτει στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ, ενώ ο Μ. Τουμπασί σημείωσε πως η πραγματική εικόνα του φίλου ελληνικού λαού είναι αυτή που δίνει ο λαός που αγωνίζεται ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των Παλαιστινίων.
* Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η ΟΓΕ στις γυναικείες οργανώσεις της Ελλάδας, από τις οποίες το κείμενο αλληλεγγύης έχουν στηρίξει η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθήνας.