Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.. ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ.



ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.: Στον αέρα  οι διαβεβαιώσεις περί αποζημίωσης των αγροτών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Επιδοτεί την καταστροφή αγροτικών προϊόντων. Με ρυθμούς «χελώνας» η εξέταση της ζημιάς απ' το ρωσικό εμπάργκο
Την ώρα που αγρότες, όπως οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα, είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της καταστροφής, μετά το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα τους, κι ενώ τα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα συσκέπτονται δίχως να έχουν ακόμα λάβει ένα έστω ουσιαστικό μέτρο ανακούφισής τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζει χρήμα σε αποζημιώσεις για απόσυρση προϊόντων απ' την αγορά.
Οπως ανακοίνωσε χτες, πρόκειται να αποδεσμεύσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών μέσω αποζημιώσεων για απόσυρση προϊόντων, όπως καρότα, ντομάτες, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια. Τέτοια απόφαση είχε πρόσφατα ληφθεί και για τα ροδάκινα και για τα νεκταρίνια, καθώς από καιρό συζητιούνταν τρόπος συγκράτησης της πτώσης της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων που σημειωνόταν στις αγορές λόγω υπερπαραγωγής. Εντούτοις το μέτρο αυτό ελάχιστα έως καθόλου αφορά τους πληττόμενους απ' το ρωσικό εμπάργκο αγρότες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το νέο μέτρο για τα οπωροκηπευτικά θα ωφελήσει τους μεγάλους προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, Πολωνία, Λιθουανία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Κατά τα λοιπά, η αξιοσημείωτη κωλυσιεργία της ΕΕ συνεχίζεται σε ό,τι αφορά στις δράσεις για τη ζημιά που υφίστανται αγρότες κρατών - μελών της απ' το ρωσικό εμπάργκο. Ετσι, μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας προγραμματίστηκε για τις 5 Σεπτέμβρη (!) στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο!
Η εξέλιξη των πραγμάτων μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες θολές υποσχέσεις τους.
 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Φιλεύει  ευχές τους αγρότες για εξομάλυνση των ευρω-ρωσικών σχέσεων«»

Καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση για αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν βαρύτατα απ' το εμπάργκο που η Μόσχα επέβαλε ως αντίμετρο σε προϊόντα διατροφής από τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν παρέχει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, στη «Real news», η κυβέρνηση ...προσεύχεται για τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, διαφορετικά προμηνύονται και νέες μπόρες καθώς τα ροδάκινα διαδέχονται άλλα προϊόντα που θα βρουν τα σύνορα της Ρωσίας κλειστά.
«Ολα εξαρτώνται από την πορεία των ευρω-ρωσικών σχέσεων στο προσεχές μέλλον. Μια περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων και των αντιμέτρων θα επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό ελπίζουμε και εργαζόμαστε για μια εκτόνωση της κρίσης, για μια πολιτική λύση στα πλαίσια βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βαθιές ρίζες και δεν εξαντλούνται στην οικονομική συνεργασία. Αλλά χρειάζονται βέβαια και τον κατάλληλο διεθνή περίγυρο για να ανθίσουν», δήλωσε ο Δ. Κούρκουλας στο φόντο πληροφοριών που φέρουν τη Ρωσία να εξετάζει επέκταση του εμπάργκο και σε άλλα προϊόντα από κράτη - μέλη της ΕΕ.
Την ώρα που η συγκυβέρνηση επιφυλάσσει για τους αγρότες ...αέρα κοπανιστό, ο Δ. Κούρκουλας είχε το θράσος να προσθέσει στα παραπάνω αποκαλυπτικά ότι «τέτοιοι διπλωματικοί χειρισμοί δεν ικανοποίησαν ίσως τις φαντασιώσεις όσων αντιλαμβάνονται τις διεθνείς σχέσεις με αταβιστικά αντανακλαστικά της εποχής της Κομιντέρν» και ότι «για να ικανοποιήσουμε τις φαντασιώσεις τους ή τις ονειρώξεις τους δεν είμαστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε την αυξημένη αξιοπιστία που χτίσαμε σαν πόλος σταθερότητας στην περιοχή, σαν αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος»!
Θυμίζουμε ότι ενώ έχουν περάσει περισσότερες από 10 μέρες απ' το εμπάργκο, ενώ προϊόντα σαπίζουν και αγρότες καταστρέφονται, κανενός είδους διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ενώ δεν έχει καν συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, κάτι που αναμένεται για τις αρχές Σεπτέμβρη! Τα κράτη - μέλη δεν είναι διατεθειμένα να εκταμιεύσουν αποζημιώσεις απ' τα κρατικά ταμεία, ενώ η ΕΕ απ' την πλευρά της δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμη να τις καταβάλει.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Στον αέρα  οι διαβεβαιώσεις περί αποζημίωσης των αγροτών
Σε νέες χωματερές παραπέμπει έμμεσα ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντ. Τσιόλος, με την απάντηση που έδωσε στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σχολιάζοντας την απάντηση του Τσιόλος η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Απάντηση έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντ. Τσιόλος, στην επιστολή που απέστειλε στην Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με τις συνέπειες της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία σε αντίποινα των κυρώσεων από μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Ο αρμόδιος επίτροπος στην απάντησή του σχετικά με τις ενέργειες που θα προχωρήσει η ΕΕ, επικαλείται τη σύσταση μιας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας, τις συσκέψεις εμπειρογνωμόνων, και αναφέρεται γενικώς σε μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης και μείωσης της προσφοράς. Μήπως άραγε αυτό σημαίνει νέες χωματερές
Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη συγκεκριμένη ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για άμεσες αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τις αποφάσεις της ΕΕ και τα αντίποινα της Ρωσίας, και τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα για το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο επίτροπος δεν ανέφερε στην επιστολή του το παραμικρό.
Η συγκεκριμένη επιστολή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ενδεικτική ότι οι δηλώσεις της ΕΕ, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις απώλειες που υπέστησαν, είναι "στον αέρα".
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες θολές υποσχέσεις τους.  
Την ίδια στιγμή η κατάσταση ΑΜΕΣΑ θα γίνει ακόμα χειρότερη, καθώς μετά τα ροδάκινα ακολουθούν προϊόντα που κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εξάγονται στη Ρωσία, και η συγκομιδή αρχίζει τώρα, οπότε η καταστροφή θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική. 
Επιπρόσθετα, η φτωχομεσαία αγροτιά έχει να αντιμετωπίσει τις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και της ΚΑΠ, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, τις καθυστερήσεις ετών στην καταβολή των κουτσουρεμένων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, κ.λπ.
Το ΚΚΕ απαιτεί τώρα να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία. 
Μονόδρομο για τους φτωχομεσαίους αγρότες αποτελεί η αγωνιστική διεκδίκηση των αποζημιώσεών τους, με διάθεση των αδιάθετων ποσοτήτων σε κάλυψη λαϊκών αναγκών, στην κατεύθυνση της πάλης για ένα δρόμο ανάπτυξης απαλλαγμένο από ΕΕ και μονοπώλια, που να υπηρετεί τα συμφέροντά τους».